Een mooie volière met (tropische) vogels brengt sfeer en gezelligheid in de tuin. Toch is het niet altijd vanzelfsprekend om je vogels gezond te houden. Dit artikel bundelt 6 tips voor een succesvolle volière.
1. Standplaats van de volière
Je volière staat best op een plaats waar zowel zonlicht als schaduw (eventueel afwisselend) mogelijk zijn. Een hele dag zon wordt al gauw te warm voor de vogels, een hele dag schaduw zorgt voor een kille volière.
2. Afscherming
Zorg dat de volière minstens langs een kant afgeschermd is, zodat de wind niet te veel impact heeft op de vogels. Het dak kan je voor een stuk openlaten (sommige vogels genieten ervan als ze even in de regen kunnen zitten), maar zorg ervoor dat een deel van de volière altijd droog blijft.
3. Kies welke vogels je wil houden
De vogels die je wil huisvesten, hebben een grote invloed op de inrichting van je volière. De meeste parkieten en papegaaien knagen aan planten en hout, waardoor het dus niet echt nut heeft om de volière te beplanten. Hou er ook rekening mee dat niet alle vogelsoorten even vredelievend met elkaar omgaan.
4. De juiste voeding
Elke vogelsoort heeft andere voedingsbehoeften. Geef steeds de juiste zadenmengeling aan je vogels. Standaard zaadmengsels (bijvoorbeeld parkieten- of kanariemengeling) worden vaak niet volledig door de vogels opgegeten. Je kan in dat geval ervoor kiezen om zelf je zaadmengsels samen te stellen. Let er wel op dat de voeding evenwichtig blijft (bijvoorbeeld: niet te veel zonnebloempitten, want deze zijn te vet). De meeste vogels stellen af en toe ook een stuk fruit of groente erg op prijs, net als meelwormen. Vergeet tijdens het kweekseizoen ook zeker niet het eivoer te voorzien.
5. Nestgelegenheid en kweken
Vogels hebben graag de keuze als het op nestgelegenheid aankomt. Heb je verschillende koppels in je volière, hang dan meerdere nesten op. Heb je 1 koppel, hang dan 2 nesten, heb je 2 koppels, hang dan 4 nesten. Hang de nesten ook allemaal op dezelfde hoogte, zodat er geen concurrentie ontstaat voor het hoogste nest. Geef ook voldoende nestmateriaal voor de vogels, zodat ze geen nestmateriaal uit elkaars nesten gaan stelen.
6. Medicatie en verzorging
Ondanks de beste zorgen voor je vogels, kan het toch gebeuren dat er vogels ziek worden. Voorzie daarom een kooi apart om zieke vogels (tijdelijk) op te vangen. Enkele tips om ziekten te vermijden:
- Ontworm jaarlijks al je vogels. Ontwormingsproduct haal je bij de dierenarts of apotheek, en kan via het water of rechtstreeks in de bek van de vogels toegediend worden.
- Zorg ervoor dat ongedierte zoals muizen en ratten niet in je volière kunnen, door alle hoeken en spleten af te sluiten. Voorzie eventueel ook een afspanning onder of op de grond/vloer van je volière.
- Zorg steeds voor verse en gevarieerde voeding en vers water. Hou de voederplaats schoon en was eet- en drinkbakjes regelmatig af.