Accu elektrische fiets

Elektrische fiets accu

Een belangrijk onderdeel van de elektrische fiets is uiteraard de accu. De energie die de accu levert, is vooral bepalend voor de afstand die met de elektrische fiets kan worden gereden, zonder de accu opnieuw op te laden.

Verschillende soorten fiets accu’s.

Loodaccu.
Een loodaccu is loodzwaar en dat is niet het enige nadeel. De batterij levert weinig energie en kan slechts een beperkt aantal keren worden opgeladen. Daarbij zijn ze gevoelig voor temperatuur waardoor ze bij koud weer slecht presteren. Loodbatterijen komen in moderne fietsen ook niet meer voor.
Nickel-Cadmium accu
Dit type heeft al jaren geleden de loodaccu vervangen. De accu is veel lichter en kleiner. Een groot nadeel is dat deze accu geheel ontladen moet zijn voordat hij weer kan worden opgeladen. Als dit niet gebeurt, kan de accu al op betrekkelijk korte tijd veel capaciteit verliezen. Tevens is de accu niet milieuvriendelijk.
Nickel-Metaal Hybride accu
Dit type accu heeft veel minder last van het zogenaamde geheugeneffect. Dat wil zeggen dat het volledig leegrijden, voordat de accu opnieuw wordt opgeladen, niet zo speelt als bij de Nickel-Cadmium accu. Wat de prijs en het gewicht betreffen is deze accu ook vergelijkbaar met de Nickel-Cadmium accu. Nadeel is wel dat deze accu bij niet dagelijks gebruik 2 tot 4 % per dag ontlaadt. Bij extreme koude verliest deze batterijen tot 25% van de capaciteit.
Lithium-ion accu
Dit type accu is de modernste en zeer prettig in gebruik. De accu is licht, compact, en heeft geen last van het geheugeneffect. Hij is daarbij zo goed als ongevoelig voor ontlading in rusttoestand. Maar deze accu’s zijn veel duurder dan de andere types. De Lithium-ion accu wordt daarom vooral in kwaliteitsfietsen toegepast.

Onderhoud van elektrische fiets accu’s

Voor alle batterijen geldt dat veel afhangt van de kwaliteit van de grondstoffen en basismaterialen waaruit de accu’s zijn vervaardigd. Die materialen zorgen ook voor grote prijsverschillen. Bij de aanschaf van een accu is het verstandig om voor kwaliteit te kiezen, wat vanaf de middellange termijn ook financieel voordeel zal opleveren.
Voor de levensduur en het leveren van energie, is ook de behandeling van de accu belangrijk. Alvorens weer op te laden is het goed de accu te laten afkoelen. Per keer volledig opladen is gewenst en bewaren op kamertemperatuur is het best.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

De Smit Rotterdam krachtige sleepboot

Volgende artikel lezen

Brommobiel info

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen