Alles over bijgeloof

Alles over bijgeloof

Een snufje zout over je linkerschouder als je net wat geknoeid hebt, of afkloppen voor de zekerheid… We zijn allemaal wel eens bijgelovig. Maar waar komt het vandaan? En nog belangrijker, wat betekent het?

Geschiedenis

Het is moeilijk te zeggen waar bijgeloof precies vandaan komt, maar wat zeker is, is dat het al heel lang bestaat. Het is ontstaan uit angst voor de toekomst en op hoop van geluk. Omdat niemand van tevoren weet hoe alles zal verlopen, klampen veel mensen zich vast aan kleine en op het eerste gezicht onbenullige dingen waarmee ze de toekomst proberen te voorspellen. Ook vroeger werd bijgeloof vaak gebruikt om het kwaad tegen te gaan. Zo dachten sommige mensen in de middeleeuwen bijvoorbeeld dat katten afstamden van de duivel en anderen geloofd dat het hebben van een poot van een mol geluk zou geven. Dat is waar bijgeloof nog steeds vaak om draait; het voorkomen van ongeluk en het stimuleren van succes.

Je krijgt geluk als…

 • Een vreemde hond met je naar huis loopt
 • Je een nachtegaal hoort zingen
 • Je in de regen wandelt
 • Je jeuk aan je neus hebt (dan krijg je een geschenk)
 • Je een hoefijzer vindt
 • Je een witte vlinder ziet
 • Je tijdens een storm je haar laat knippen
 • Een vogel op je hoofd poept
 • Je tien cent op straat vindt
 • Er een lieveheersbeestje op je af komt vliegen

Je kunt beter oppassen als…

 • Je een kraai ziet
 • Je aan tafel niest (dan krijg je een sterfgeval in de familie)
 • Je op zondag je nagels knipt (de zondag daarop wordt je ziek)
 • Je je haar in het donker kamt
 • Je je nieuwe kleren wast voordat je ze gedragen hebt
 • Je een krekel in je huis hoort tsjirpen
 • Je een spin ziet in de morgen (brengt kommer en zorgen)
 • Er een hommel het huis invliegt
 • Je een piep in je linkeroor hoort (dan krijg je slecht nieuws)
 • Je van kool droomt

Bekendste bijgeloven

Klavertje vier

Kun jij het soms ook niet laten om op een grasveldje stiekem alle sprietjes af te zoeken naar een klavertje vier? Het kan nog best moeilijk zijn om er één te vinden, want ze komen niet zo vaak voor. Vandaar dat ze bekend staan als een teken van geluk. Vroeger werden ze vooral gebruikt als bescherming tegen heksen en er werd zelfs gezegt dat je er feeën mee kon zien. Nog steeds staat een klavertje vier voor geluk. En mocht je er helaas geen kunnen vinden, als je droomt over een klavertje vier, betekent dat dat je later een heel gelukkig huwelijk zal krijgen. Een klavertje vijf daarintegen brengt juist ongeluk.

Paraplu’s

Stel je voor: je staat op het punt om van huis te gaan, maar als je naar buiten wilt lopen, ontdek je dat het met bakken uit de hemel komt vallen. Snel pak je een paraplu en omdat je niet nat wilt worden, open je de plu alvast voordat je buiten bent. Wat heeft dit met bijgeloof te maken? Alles! Het binnen openen van een paraplu betekent veel ongeluk. En dat niet alleen, want als je hem perongeluk laat vallen, zou je direct geheugenverlies kunnen oplopen. Maar het wordt nog erger. Als een jonge vrouw haar plu van de grond raapt, heeft ze een grote kans om als oude vrijster (dus voor altijd single) door het leven te gaan.

Spiegels

Wanneer je perongeluk een spiegel laat vallen of breekt, krijg je zeven jaar ongeluk. Dat is wat velen geloven. Maar weet je ook waar die gedachte vandaan komt? De oorsprong vindt je terug in de tijd van de Romeinen. Zij geloofden dat, als je naar jezelf in de spiegel kijkt, je niet alleen je lichaam ziet, maar ook wat daar binnen zit, je ziel of je geest. Als je dan een spiegel breekt, betekent dat dus dat je ook een stuk van je ziel kapot maakt. Volgens de Romeinen duurde het zeven jaar voordat alles weer geheeld zou zijn en daarom zeiden ze dat je tot die tijd met ongeluk zou leven.

Ongeluksgetal 13

Is het je weleens opggevallen dat sommige ziekenhuizen en hotels geen kamer of verdieping hebben net nummer dertien? Vliegtuigen hebben zelfs vaak geen rij dertien. Waarom? Het komt allemaal doordat nummer dertien voor veel ongeluk zou zorgen. Het bijgeloof is gebaseerd op op het verhaal van Jezus in de bijbel. Tijdens zijn laatste avondmaal werd hij verraden door Judas en raad eens op welke dag hij werd gekruisigd? Precies! Op vrijdag de dertiende. Vandaar dat je op deze dag nog vaak hoort dat je extra moet oppassen.

Zout

Als je knoeit met zout , heb je kans op ruzie. Om dit te voorkomen, moet je daarom altijd een klein beetje extra zout over je linkerschouder gooien. Doe het vooral niet over je rechterschouder, wat dat heeft geen zin. Achter je linkerschouder zouden namelijk boze geesten meekijken en nog erger, de duivel zelf.

Jeuk

Kriebelt het bij je rechterenkel? Dan krijg je binnenkort extra geld. Heb je jeuk aan je neus? Dan krijg je nieuws.

Buikpijn

Heb je buikpijn en heb je toevallig eerder met een mes in je drankje geroerd? Dan had je het kunnen ‘weten’want roeren met een mes brengt ongeluk en zorgt voor buikpijn.

Gapen

Zie je een jongen en een meisje tegelijkertijd gapen? Dan zijn ze verliefd op elkaar.

Aderen

Loopt er een duidelijke ader van je voorhoofd naar je neus? Dat betekent dat je jong zult sterven.

Tong

Bijt je onder het eten op je tong? Dan heb je net gelogen.

Neem het niet te letterlijk

Natuurlijk is het af en toe best leuk om actief bezig te zijn met bijgeloof. Helemaal als je volgens sommige bijgeloven met bepaalde gebeurtenissen in de toekomst extra geluk zult krijgen. Toch moet je oppassen dat je niet alles te letterlijk neemt. Want als je dat doet, kun je bij elk dingetje wel gaan bedenken of het niet schadelijk is voor jezelf of je toekomst. Bijgeloof kan nooit helemaal bewezen worden, simpelweg omdat het een geloof is en je zelf moet besluiten of je erin geloofd.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 2.5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Verloop van de Rusland-Georgië oorlog

Volgende artikel lezen

Onze geest: het bewuste en het onbewuste

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen