Alles over het schedel en de hersenen

Schedel
ComputerComputer

Wat is je schedel, uit wat voor beenderen bestaat het, en wat is een schedelbasisfractuur, allemaal vragen waar ik antwoord op probeer te geven. Net zoals een schedel breuk en de hersenen, hersenvliesontsteking en hoe ontstaat dit.

Ons Schedel,

Wat zit er in en om ons schedel.

Het totaal van de beenderen die het hoofd vormden. in de schedel bevinden zich, totaal beschermd door de beenderen, de hersenen. De zenuwen naar een van de hersenen verlopen via een aantal gaten in de schedel, het grootste gat is het achterhoofdsgat waar de hersenen overgaan in het ruggenmerg.

Aandoeningen

De voornaamste aandoeningen van de schedel zijn de breuken, die meestal na letsel ontstaan. Naast de verschillende breuken van de aangezichtsschedel komt vooral de schedelbasisfractuur voor.

Schedelbasisfractuur

Breuk in de basis van de schedel. De breuk ontstaat als gevolg van uitwendig geweld. Hierdoor is de schedelbasisfractuur vaak gecombineerd met een hersenschudding of een hersenkneuzing. Tijdens het scheuren van de schedelbasis kunnen ook de hersenvliezen scheuren, waardoor een open verbinding tussen de schedelinhoud en de buitenwereld ontstaat. Hierbij is de kans op een infectie of terwijl hersenvliesontsteking groot. De meest voorkomende verschijnselen van een schedelbasisfractuur zijn: het lekken van bloed en of hersenvocht uit neus of oor. Een brilheiatoom (een roodpaarse verkleuring rond de ogen en door een opeenhoping van bloed in het onderhuidse bindweefsel), letsel van hersenzenuwen, waarvan onder anderen verlammingsverschijnselen of een reuk of gezichtsstoornis het gevolg kunnen zijn.

Hoe gevaarlijk is z’n schedelbasisfractuur?

Ten onrechte bestaat bij veel mensen het idee dat een schedelbasisfractuur altijd ernstig is. Dit is beslist niet het geval. Een schedelbasisfractuur vertoont soms geheel geen verschijnselen.

Behandeling

Opname in het ziekenhuis is noodzakelijk. Aanvankelijk is alleen rust noodzakelijk. Een eventueel lekken van hersenvocht houdt meestal vanzelf op. Als dit na een week niet het geval is zal er geopereerd worden om de scheur in het hersenvlies te sluiten.

Schedelbreuk

Breuk van een of meer schedelbeenderen. Een bijzondere vorm van een schedelbreuk is de schedelbasisfractuur. Het gevaar van de schedelbreuk zijn eventueel opdtredene complicaties, zoals hersenbeschadiging of bloedingen in de schedelholte. 

Behandeling

Als de botstukken niet ten opzichte van elkaar zijn verschoven, genezen zij meestal snel zonder behandeling. Zijn zij wel verschoven dan moet operatief worden ingegrepen om de botten weer op hun plaats te brengen.

Hersenvliesontsteking

Een ontsteking van de zachte hersenvliezen. De ziekte wordt meestal verwekt door de bacterie Niesserie meningitis en wordt dan nekkramp genoemd. Deze bacterie komt bij veel mensen normaal in de neus- en keelholte voor. Zonder dat zij ooit een hersenvliesontsteking krijgen. Onder slechte hygiënische omstandigheden en bij grote vermoeidheid krijgt de bacterie een kans. Behalve algemene verschijnselen zoals hoofdpijn hoge koorts en braken, vertoont het ziektebeeld nekstijfheid. Sinds het gebruik van antibiotica is de sterfkans zeer gering geworden.

Behandeling

Als een bacterie de oorzaak is, worden antibiotica gegeven. Bij virussen richt de behandeling zich voornamelijk op de symptomen. Bestrijding van een virusinfectie met geneesmiddelen verkeert nog in een beginstadium. Nadat de ziekte genezen is kan er nog maanden lang vermoeidheid optreden.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Virtuele assistent

Volgende artikel lezen

Meer omzet door het plaatsen van een kinderhoek

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen