Aristoteles: de houding van de mens

Aristoteles de houding van de mens
ComputerComputer

Ook al leefde Aristoteles meer dan 2000 jaar geleden, sommige van zijn ideeën zijn ook in deze tijd nog steeds actueel. We komen in onze huidige tijd complexe situaties tegen waarbij we ons weleens afvragen hoe te handelen. De inzichten van Aristoteles zouden kunnen helpen een antwoord te vinden.

Wie was Aristoteles?

Aristoteles was een Griekse wijsgeer die in 384 v. Chr. geboren werd. Hij was een leerling van Plato. Hij nam de opvoeding op zich van Alexander de Grote. Later opende hij een eigen school in Athene en werkte daar als onderzoeker en leraar. Hij kwam tot grote kennis en inzichten.

Handelen vanuit een stabiele dispositie of houding

Met dit begrip bedoelt Aristoteles dat een mens op een redelijke manier tegenover zijn emoties moet staan. Hij moet zich niet verliezen in zelfmedelijden of grenzeloze woede. Hij zal de midden weg moeten bewandelen. Dus weten dat hij woedend is of verdriet heeft, maar daar tegelijkertijd met enige afstand naar kunnen kijken. Dan kan hij, naast zijn gevoel ook met zijn verstand handelen zonder zich volledig te laten meesleuren en overspoelen door emoties. En in plaats van destructief te worden, kan hij met behulp van zijn emoties eventueel iets opbouwen.

Richting bepalen

In plaats dus van zich te laten meeslepen door emoties, zou een mens goed moeten nadenken over de richting die hij in zijn leven op wil gaan. Hij moet zich als het ware oriënteren. Echter aan de omstandigheden kan hij meestal weinig veranderen. Sommige dingen gebeuren gewoon, ook als iemand daar niet voor gekozen heeft. Wat hij wel zelf kan bepalen, is de houding die hij aanneemt. Dit bepaalt voor een groot deel hoe hij in het leven staat. Hij zoekt zijn weg en probeert te leven volgens dat wat hem het meest motiveert. Door de juiste houding heeft hij de meeste kans om die weg ook te vinden. Hij moet dus een evenwicht zien te vinden tussen zijn gevoel en verstand.

De rede

Wat een mens onderscheidt van een dier, is de rede. De mens is in staat om met zijn taal en zijn denken op een hoger plan te komen dan in het dierenrijk mogelijk is. Omdat dit iets is dat de mens van nature bij zijn geboorte heeft meegekregen, is het ook de bedoeling dat deze eigenschap zo ver en zo goed mogelijk wordt uitgebouwd zodat de mens dit ten volle kan benutten in zijn leven. Hij heeft dan ook het gereedschap mee gekregen om zijn eigen richting te bepalen.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Informatie over de Aura

Volgende artikel lezen

Vrienden, het onmisbare ingrediënt voor geluk?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen