Aronia bes; superbes vol Anthocyanen

Aronia bes
ComputerComputer

De Aronia best komt uit Noord Amerika en was vroeger zeer populair bij de indianen. Deze bes wordt ook wel de appelbes genoemd. Het is echt een superbes vol met antioxidanten en andere voedingsstoffen.

De Aronia bes

De bes is klein en zwart, paarsachtig van kleur. Aan de smaak moet je misschien even wennen, want deze is vrij sterk en zoetzuur. Ze zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Te drinken als sap of wat te denken als gedroogde bes omhuld met chocola. Ook gewoon gedroogd, als een soort rozijntjes zijn ze te eten.

Waardevolle voedingsstoffen

De Aroniabes bevat een heel hoog gehalte aan voedingstoffen, die goed zijn voor ons lichaam. Het bevat verschillende vitaminen als C, E, K en B-vitaminen, maar is daarnaast ook rijk aan jodium en ijzer. Daarnaast is het rijk aan polyfenolen en flavonoiden, mineralen en foliumzuur. En niet te vergeten een grote bron van antioxidanten.

Anthocyanen en Flavonoïden

Anthocyanen zijn natuurlijke pigmenten, die ervoor zorgen dat de Aronia bes blauw/paars van kleur is. Uit onderzoek aan de universiteit in Ohio bleek deze kleurstof de groei van kankercellen tegen te gaan. De gewassen die zoals de Aronia bes het rijkst zijn aan deze Anthocyanen, konden de kankercellen zelfs met 20% vernietigen. Ook bleek uit onderzoek met dieren een vermindering van omvang van tumoren met 60 tot 70%, wanneer ze dit kregen toegediend. Anthocyanen zijn onderdeel van de Flavonoiden familie, plantaardige stoffen die de kleur in groente en fruit bepalen.

Gezondheidsvoordelen

Naast de bestrijding van kanker zou de Aronia bes nog meer gezondheidsvoordelen op kunnen leveren. Mede omdat het een grote bron van antioxidanten is. Het past uitstekend in een gezond voedingspatroon. Belangrijk is natuurlijk wel om gevarieerd te blijven eten. Want antioxidanten en Anthocyanen zijn niet de enige voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Ook ander fruit en groene groenten bevatten belangrijke stoffen.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 4.5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Goedkoop tafelen tijdens de Kerstdagen

Volgende artikel lezen

Rauwe cacao – Superfoods

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen