B12 tekort; een onderschatte ziekte

Vitamine B12

Dagelijks worden verschillende soorten supplementen aangeprezen. De een zegt dat we die nodig hebben, de ander dat we voldoende vitaminen binnenkrijgen wanneer we gezond eten. Wie te geloven? Een antwoord op deze vraag blijkt niet zo simpel. De kwaliteit van onze voeding is al lang niet meer optimaal en niet alle vitaminen zijn zomaar te vervangen door een pilletje.

Vitamine B12

Dacht men aanvankelijk dat er maar een vitamine B was, tegenwoordig spreekt men van een vitamine B-complex. Vitamine B12 is daar 1 van. Het speelt een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen, maar zorgt daarnaast ook voor een goede werking van het zenuwstelsel. Het voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede en speelt een rol bij de stofwisseling van foliumzuur.

Vitamine B12 tekort; symptomen

Een tekort aan vitamine B12 kan een hele lijst aan klachten veroorzaken. Het is van groot belang voor de gezondheid van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Ze kunnen dan ook neurologisch van aard zijn zoals; uitvalsverschijnselen, concentratiestoornissen en geheugenproblemen. Of psychisch zoals gedragsveranderingen, depressie, dementie, prikkelbaarheid. Andere klachten als spierpijn, vermoeidheid en gewrichtsklachten kunnen ook voorkomen. Maar dit alles is nog maar een kleine greep uit de lange lijst van klachten, die uiteindelijk ernstige vormen aan kunnen nemen.

Oorzaken van vitamine B12 tekort

Er zijn veel verschillende oorzaken aan te wijzen, die kunnen leiden tot een tekort aan vitamine B12. Deze zijn in te delen in vier categorieën. Zo kan het zijn dat de inname te weinig is, maar zo simpel is het niet altijd. Ook kan er sprake zijn van een gestoorde opname of een aangeboren storing in het vitamine B12 transport of metabolisme. Tenslotte kan er sprake zijn van een verstoorde benutting door bijvoorbeeld alcohol gebruik of medicijngebruik.

Vitamine B12 tekort; een onderschatte ziekte

Vaak wordt een vitamine B12 tekort onderschat, omdat men denkt dat een vitamine tekort nooit zo ernstig kan zijn. Helaas blijkt de praktijk anders. Daarom is er ook een stichting opgericht; de Stichting B12 tekort. Voor meer informatie kun je terecht op hun website.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Vitamine D tekort en chronische vermoeidheid

Volgende artikel lezen

SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen)

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen