Beeldhouwen als Therapie

Beeldhouwen als Therapie

Creativiteit kan waardevol worden ingezet bij het zoeken naar oplossingen van problemen. Volgens therapeuten wordt door creatieve bezigheden de persoon in zijn geheel creatiever en is daardoor in staat nieuwe mogelijkheden te bedenken bij het zoeken naar die oplossingen.

Inzicht door proces van beeldhouwen

Een van de manieren om creatief bezig te zijn is beeldhouwen. Beeldhouwen en problemen oplossen heeft ook parallellen. Er ruw op inhakken of er alleen maar langs schuren zonder besluiten te nemen. Het beeldhouwproces kan inzicht geven in welke stappen goed zijn en welke anders moeten. Welke gevoelens opgeroepen worden en wat die gevoelens betekenen. Werkt creatief bezig zijn beklemmend zonder daarvan los te kunnen komen of geeft het juist ontspanning? Roept het bepaalde emoties op van vreugde of verdriet? Waar in het leven is dat ook herkenbaar? Hoe daar mee om te gaan?

Workshops beeldhouwen als therapie

Het opnemen van creativiteit in een therapeutisch proces werkt dubbelop. Aan de ene kant zorgt het voor een nieuwe manier van naar de problematiek te kijken en aan de andere kant leidt creatief bezig zijn af van de problemen. Ook zorgt het voor verheldering en ontspanning.
Er zijn ook speciale workshops beeldhouwen die richting kunnen geven naar meer inzicht krijgen in de eigen persoonlijkheid. Of die gericht zijn op verwerking na bijvoorbeeld een operatie, overlijden van een dierbare of andere levensschokkende gebeurtenissen. Of die willen bevestigen dat creativiteit tot ontspanning kan leiden. Of een zelfontdekking zijn van eigen mogelijkheden.

Hulp van creatieve therapeuten

Creatief bezig zijn kan gevoelens blootleggen die anders verborgen blijven en die de basis kunnen zijn van een proces dat in gang gezet moet worden voor acceptatie, verandering en persoonlijke ontwikkeling.
Door moderne studies krijgen creatieve therapeuten inzicht in pschycho-analyse en de therapeutische aspecten waarmee zij hulp kunnen bieden en de effecten van creatief bezig zijn kunnen versterken.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Tai Chi, een bewegingskunst voor jong en oud

Volgende artikel lezen

6 tips voor mooi gelakte nagels

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen