Parkieten gedrag begrijpen

parkieten gedrag begrijpen

Parkieten behoren tot de meest populairste kooivogels. Het zijn uitstekende huisgenootjes voor kinderen en ouderen. Ze zijn goed gezelschap en makkelijk te verzorgen. Ze zijn levendig en vriendelijk en ze mogen graag kwetteren tegen elkaar of tegen u. Uiteraard heeft een parkiet wel aandacht nodig en is het diertje afhankelijk van u. Daarom is het o zo belangrijk dat u weet wat bepaald parkieten gedrag te betekenen heeft.

Hoe parkieten leven en het parkieten gedrag: 

U kunt uw parkiet het beste begrijpen als u weet hoe grasparkieten in het wild leven. Ondanks dat parkieten tegenwoordig niet meer uit het wild worden gevangen, maar in gevangenschap zijn gefokt, vertonen ze nog veel van het gedrag van hun wilde soortgenoten.

Grasparkieten behoren tot de papegaaiachtigen en komen oorspronkelijk uit Australië. Daar leven ze in grote groepen en vliegen daar honderden kilometers over het droge land. De wilde varianten zijn ook veel kleiner dan de tamme parkieten zoals wij die kennen, namelijk 19 cm i.p.v 25 cm. Ze zijn lichtgroen van kleur, met een gele kop en zwarte strepen over rug en vleugels, terwijl de tamme varianten in diverse kleuren voorkomen. De groene kleur van de wilde parkiet dient als schutkleur, ze vallen dan minder op waardoor ze minder gauw een prooi worden van de roofvogels die daar leven. Wilde parkieten nestelen in bomen en kennen geen vaste broedperiode. De jongen hebben maar zes weken de tijd om te leren waarna de groep verder trekt. In het wild verplaatsen parkieten zich door te vliegen, maar ook zijn het prima klimmers. Als u een parkiet thuis aanschaft is het daarom ook zeer belangrijk om het regelmatig buiten de kooi rond te laten vliegen.

Gedrag van uw parkiet

Als u bovenstaande weet dan bent u al op de goede weg, maar het is ook belangrijk om te weten wat bepaald parkieten gedrag te betekenen heeft. Hieronder de belangrijksten:

  • Elkaar voedsel aanbieden. ( Parkieten voeren elkaar voedsel aan teken van genegenheid. Vooral mannetjes zijn hier goed in)
  • Een parkiet is rustiger dan anders en verliest veel veren. ( Parkieten ruien regelmatig en zijn dan rustiger. Veren plukken echter kan het gevolg zijn van stress of verveling en is moeilijk af te leren, zorg dus voor speeltjes in de kooi)
  • Parkieten poetsen elkaars veren. ( Een teken van grote genegenheid wat vaak tot paring overgaat)
  • U parkiet buigt zich met zijn snavel naar u toe. ( Parkieten gebruiken hun snavel om dingen te onderzoeken. Uw parkiet controleert of bijvoorbeeld uw vinger een veilige zitplaats is )
  • Uw nieuwe parkiet zit teveel op de bodem van zijn kooi. ( Voor een jonge parkiet is dit heel normaal, ze kunnen nog niet te lang op een stok zitten. Voor een oudere parkiet kan het een teken van ziekte zijn )
  • Een parkietmannetje trappelt tijdens het zingen op de tak of stok waar hij op zit. ( Dit is typisch baltsgedrag, zelfs de ogen kunnen in die periode witter lijken )
  • Uw parkiet vernielt dingen in de kooi. ( Dit is typisch vrouwelijk vernielzuchtig gedrag, maar normaal in de broedtijd. Zelfs eieren kunnen het ontgelden )

Hopelijk hebt u nu genoeg inzicht om te bepalen of een parkiet een geschikt huisdier voor u is. 

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 3.7 / 5. Aantal beoordelingen: 17

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Een vijver van een regenton

Volgende artikel lezen

De Californische Kuifkwartel

2 Reacties

  • Leuk en interessant .

  • Blijven gewoon de leukste vogels om naar te kijken. Daarbuiten zijn ze super in omgang als ze mensen gewend zijn en aan jou gehecht raken. Kunnen even goed knuffelen als honden!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen