Antwerpen is onmiskenbaar gelinkt aan bier, wat zijn de beste bieren van Antwerpen? De stad zelf heeft nog twee brouwerijen, waaronder de bekendste “De Koninck” is, en in Westmalle hebben we natuurlijk de “trappist”.
Brouwerij de Koninck
Deze is gelegen aan de Mechelsesteenweg 291 in Antwerpen. Het bekendste bier dat er gebrouwen wordt, is het “bolleke”. Dit “bolleke” tekent voor 95% van de productie die zo’n 125.000 hectoliter bedraagt. Het bolleke is amberkleurig en bevat 5% alcohol. Zijn grotere broertje Cuvée De Koninck bevat 8% alcohol. Verder zijn er ook een Winterkoninckje en natuurlijk ook de goudblonde Antoon, die werd gelanceerd in het Antoon Van Dyckjaar in 1999.
Abdij der Trappisten in Westmalle
De geschiedenis van de trappisten van Westmalle begint met de Franse Revolutie. In 1794 werden kloosters afgeschaft, en moesten monniken het land uitvluchten. Een groep uit de abdij van La Trappe trok richting Canada, maar strandde in Westmalle. De oceaan oversteken was in die tijd nu eenmaal niet evident.
In 1836 erkende Rome het klooster als een abdij, maar wel op één voorwaarde: de levenswijze van de monniken, die zo goed als volledig leefden op water en brood, moest minder streng worden. Ze moesten teruggaan op de stichter van La Trappe, die in zijn hervormingen in de 17de eeuw beslist had dat de monniken dagelijks over een maat wijn mochten beschikken. In Westmalle werd dat bier. En dus werd in datzelfde jaar de brouwerij gesticht. Eerst werd puur voor eigen gebruik gebrouwen, maar om allerlei investeringen te kunnen financieren, werd de brouwerij steeds groter.
Vandaag de dag wordt er 120.000 hectoliter bier gebrouwen in Westmalle. Vooral tripel, in minder mate dubbel. Er is nog een derde, lichter bier, de zogenaamde Extra, maar die is voor de monniken zelf. Tenzij als relatiegeschenk komt die dus de abdij niet uit.