In de vrije natuur zorgen de planten voor hun eigen bemesting. In de herfst gaan afgevallen bladeren en takjes op de grond vallen en vergaan tot een nieuwe compostlaag. In het wild levende dieren laten er hun uitwerpselen vallen en zorgen voor extra meststoffen. Deze laag wordt na de winter weer gebruikt als voedingsbodem voor de bestaande en nieuwe plantjes. In je tuin moet je elk jaar weer zorgen voor extra bemesting.
De bemesting van je tuin
Hoe kun je je huis gaan bemesten?
Bemestingseisen in je tuin
In een tuin staan planten van verschillende landen en deze hebben allemaal verschillende voedingseisen. We halen het maximum uit onze planten wanneer we ook rekening houden met hun natuurlijke staanplaats, de soort ondergrond waarin ze het best gedijen en het bemesten met stoffen die ze nodig hebben. Doordat we de bodem vrij houden van alle afval en onkruid, krijgen onze tuin een mooi uitzicht, maar moeten we deze ook elk jaar weer opnieuw bemesten.
Compost bemesting van je tuin
De meest elementaire vorm van bemesting leunt nauw aan bij het natuurlijke proces. Compost afkomstig van goed verteert tuin en keukenafval kan gebruikt worden als een natuurlijk bemestingsproduct. Je kunt ook speciale plant specifieke meststoffen aankopen van organische of kunstmatige aard.
De bemesting van de borders in de tuin
Het bemesten van de borders of tussen de struiken en heesters gebeurt het best door in het najaar net voor de winter verteerd compost uit te strooien in een dun laagje en eventueel los inwerken. Dit inwerken in de grond is niet echt nodig, maar kan het uitzicht van je tuin verbeteren. Als je dit compost voor de winter uitstrooit, dan voorkom je kiemen van eventuele overgebleven zaden en vriezen deze in de winder nog eens extra door. Korrelmest kan je na de winter strooien en dit liefst op een regenachtige dag.
Het bemesten van het gazon in je tuin
Alvorens je een gazon begint te bemesten moet het eerst onkruid vrij gemaakt worden. Na het verticuteren of verluchten van de bodem kan je bemesten waardoor de voedingstoffen maximaal kunnen opgenomen worden. Gras moet snel en dicht groeien en vereisen enorm veel voedingstoffen. Het gras wordt mooi kort gehouden waardoor je ook zeer korte wortels krijgt. Voor een gazon is daarom kunstmest een vereiste. Wissel regelmatig van samenstelling, zodat de voedingsbehoefte maximaal wordt aangevuld. Hoeveel meststoffen je dient te strooien is afhankelijk van het merk en de soort meststoffen. Lees goed de verpakking van de kunstmest en hou rekening met de hoeveelheid per vierkante meter die men voorschrijft.
Overbemesting van je tuin
Voorkom overbemesting van je tuin, want dit kan ervoor zorgen dat de voedingrijke bodem al het vocht aan de plant gaat onttrekken. In plaats van een mooie groene tuin krijg je een verdroogde groep planten.