De cactusvijg; goed bij vitamine-A tekort

Cactusvijg

De cactusvijg is een eivormige vrucht van 7 tot 10 cm groot. De weerhaakjes op de schil kunnen blijven steken in je huid en ontstekingen veroorzaken. Dus geen vrucht om zonder handschoenen aan te pakken.

Veel b-caroteen

De cactusvijg bevat veel b-caroteen. Het is dezelfde stof die bij wortelen zorgt voor de oranje kleur. B-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Een teveel hiervan zul je niet snel binnenkrijgen; het lichaam zet niet meer b-caroteen om in vitamine A dan het nodig heeft. Daarnaast bevat de vrucht ook ijzer. De vrucht heeft een licht laxerende werking, maar eigenlijk alleen wanneer er een grote hoeveelheid van gegeten wordt.

Kopen en bewaren

Het is niet moeilijk om te bepalen wanneer de vrucht rijp is. De cactusvijg is rijp, zodra deze van groen naar geel/rood verkleurd. Je kunt beter geen groene te vroeg geoogste exemplaren kopen, want ze rijpen niet goed na. In de groentela van de koelkast zijn ze ongeveer een week houdbaar.

Consumptie

De stekels van de cactusvijg worden machinaal verwijderd. Maar toch is het goed om ze niet zonder handschoenen of doek vast te pakken. De evt. overgebleven stekels kunnen ontstekingen in de huid veroorzaken.
Het best kun je de vrucht half door snijden en dan uitlepelen. Er zitten grote zaden in het vruchtvlees, maar die kunnen gewoon opgegeten worden.
Verder kan er heel goed jam van gemaakt worden. Ook worden ze gebruikt in salades, als sap of als likeur.

Andere toepassingen

Naast consumptie worden de vijgcactussen ook voor andere dingen gebruikt. Zo gebruikt men de vrucht als belangrijk bestanddeel in geneesmiddelen tegen diabetes. Daarnaast wordt de cactus gekweekt als leefgebied voor de cochenille-luis. Deze gebruikt de vijg om een rode kleurstof te produceren, die in de textielindustrie wordt gebruikt.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Energy drinks, de feiten

Volgende artikel lezen

Het leren koken met de braadzak

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen