De Canarische eilanden

De Canarische eilanden

De Canarische eilanden, een eilandengroep in de Atlantische oceaan waar veel valt te beleven en waar ook u niet op uitgekeken raakt. Deze eilandengroep bestaan uit 7 grote eilanden en 6 kleinere eilanden.

De eilanden:

De Canarische eilanden liggen voor de noordwestkust van het Afrikaanse vasteland en ongeveer 100 km ten westen van de kust van Zuid- Marokko.

De 7 grote eilanden zijn: (hierover meer).

 • Gran Canaria.
 • Tenerife.
 • Lanzarote.
 • La Palma.
 • Fuerteventura.
 • La Gomera.
 • El Hierro.

De 6 kleinere eilanden zijn: (nog weinig over bekend).

 • Isla de Lobos.
 • Alegranza.
 • Montana Clara.
 • Graciosa.
 • Roque del Este.
 • Roque del Oeste.

Gran Canaria

Gran Canaria is het op 2 na grootste eiland, maar met ruim 700.000 bewoners ook één van de dichtstbevolkste eilanden. Jaarlijks trekt ze ongeveer 1,5 miljoen toeristen. Maspalomas is één van de grootste toeristencentra en Playa del Ingles met zijn vele bars, restaurants, discotheken en goudgele stranden is ook zeer bekend en geliefd.

Tenerife

Tenerife met de hoogste berg genaamd Pico del Teide is een zeer geliefd eiland en is het grootste van deze eilanden. Tenerife heeft ongeveer 700.000 inwoners. De hoofdstad Santa Cruz is het dichtst bevolkt. De badplaatsen Playa de Las Americas en Los Christianos zijn heel succesvol aangezien hier vele toeristen verblijven.

Lanzarote

Dit eiland is bedekt met ruim 300 vulkanen waardoor er een soort maanlandschap is ontstaan. Lanzarote ligt het dichtst bij de Afrikaanse kust. Piraterij, vulkaanuitbarstingen en langdurige droogte zorgde ervoor dat het eiland bijna onbevolkt was, maar nu is Lanzarote weer helemaal terug van weggeweest. Vooral Puerto del Carmen is een prachtige badplaats met mooie boulevards waar u zich geen moment zult vervelen.

La Palma

La Palma is wordt ook wel het mooiste eiland genoemd met zijn prachtige natuur. Talrijke sub-tropische bossen, cactussen en lavavelden sieren het eiland. Ook de drakenbloedboom is hier te bewonderen. La Palma is het op 4 na grootste eiland. Van massatoerisme is hier geen sprake door het ontbreken van witte stranden maar wel zijn er enkel zwarte stranden.

Fuerteventura

Slechts 100 km vanaf de Sahara ligt Fuerteventura en is het op één na grootste eiland, maar er wonen maar slechts 40.000 mensen. Het eiland heeft een droog klimaat dus er is weinig groen te vinden. Het symbool voor dit eiland is de geit. Corralejo is de bekendste badplaats, maar echte toerisme moet hier nog groeien.

La Gomera

La Gomera is het op één na kleinste eiland en veel toeristische attracties kent men hier niet. Het eiland wordt vooral bezocht door rust en natuurzoekers. De haven San Sebastiaan staat bekend om zijn dagtoerisme. Vanuit Tenerife komen hier toeristen om een dagje te genieten.

El Hierro

Het kleinste eiland El Hierro is een bergachtig eiland met ongeveer 500 vulkanen. Het eiland leeft voornamelijk van de landbouw en visserij. Toerisme is hier nog maar amper ontwikkeld, slechts enkele accommodaties worden hier geteld.

De geschiedenis van de Canarische eilanden

De Canarische eilanden horen nu bij Spanje, maar eens was dit anders. Voordat de Spanjaarden dit land veroverden leefden hier de Guanchen. Ook de Roemeinen kenden dit land goed, zij noemden deze eilandengroep Insulas Canarias oftewel hondeneilanden, omdat er op deze eilanden vele groepen honden werden aangetroffen. Maar ook de Vlamingen zijn heel bekend met deze eilanden. vroeger woonden hier veel vlamingen en nog steeds zie je oude huizen met Vlaamse namen.

De ligging

De eilanden liggen als het ware in een gekromde boog met Lanzarote als meest oostelijke eiland en El Hierro als meest Westelijke eiland in de Atlantische Oceaan.  Deze eilanden staan ook bekend om hun vulkanische activiteit en de berg Pico del Teide te Tenerife is van vulkanische oorsprong.

De cultuur

Alle eilanden hechten enorm veel waarde aan hun tradities en ambachten. Zo heeft elk eiland zijn eigen specialiteit.

 • Gran Canaria – borduurwerken van de eilanden.
 • La Gomera – zelf gevlochten manden.
 • Tenerife – traditionele potten in Guanche stijl.
 • El Hierro – geweven tapijten en tassen.

En het Carnaval van Santa Cruz te Tenerife mag u uiteraard niet missen. Deze wordt wel vergeleken met het carnaval te Rio Janeiro.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Op vakantie in Torrevieja, Spanje

Volgende artikel lezen

De Toscane en één van haar geheimen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen