De Chinese Dwergkwartel

Chinese dwergkwartel

Een vogel die zijn eigen gang gaat en andere voliérevogels met rust laat. Een grondbewoner die tevens de volíere schoon houdt doordat hij het overgebleven voedsel van de andere vogels netjes opruimt. De Chinese Dwergkwartel.

Afkomst van de Chinese Dwergkwartel

De Chinese dwergkwartel komt van oorsprong uit Zuid-oost Azié en Australië. Daar beter bekend onder de naam Excalfactoria chinensis. Met zijn 11 tot 13 cm is het de kleinste kwartelsoort. Het zijn gezellige en actieve loopvogeltjes die continue op de bodem bezig zijn.

Geslachtskenmerken

De Chinese dwergkwartel gaat in de voliére zijn eigen gangetje en laat andere vogelsoorten met rust. Dwergkwartelhaantjes zijn erge fitte diertjes en daarom moeten er meerdere hennetjes bij een haantje worden geplaatst. Ook dient er voldoende ruimte aanwezig te zijn, mede omdat het mannetje anders voortdurend achter de hennetjes aanjaagt. De haantjes zijn behoorlijk territoraal ingesteld tijdens de kweekperiode en zal het nest en de jongen fel verdedigen tegen indringers. Het is daarom verstandig om geen andere grondbewoners naast deze kwartels te houden.

Geschikt onderkomen

Chinese dwergkwartels voelen zich bijna overal thuis. Ze zijn geschikt om samen te lven met bijvoorbeeld kanaries en prachtvinken. Dwergkwartels zijn bodembewoners die graag mogen scharrelen. Ze stellen weinig eisen, maar beplanting waaronder ze zich kunnen verschuilen is wel een wens van de kwartel. Chinese dwergkwartels zijn sterke vogelstjes en stellen ook qua omgevingstempaeratuur weinig eisen. Een tocht, vocht en vorstvrij binnenhok en een beplante hoek is voldoende om de winter ook buiten door te kunnen brengen.

Voedsel

Veel voliérehouders voeren geven de kwartels geen apart voer. Ze eten in principe alles wat de overige volíerebewoners verspillen. Geschikte basisvoer is een zaadmengsel voor kleine tropische vogels en kanariezaad. Maagkiezel en grit behoren thuis in de volière voor de spijsvertering en de kalkbehoefte van de kwartel. Als bijvoer kan groenvoer worden gegeven. Ook water mag niet ontbreken in een volière. Tijdens de broedperiode is het verstandig om de kwartels ook wat dierlijk voedsel te geven in de vorm van buffalowormpjes of insectenpaté.

Kweek

Chinese dwergkwartels zijn vrij makkelijk te kweken. Het hennetje legt ongeveer 10 eitjes in een kuil op de bodem. Na ongeveer 18 dagen komen deze uit. De jongen lopen al snel met hun ouders mee te scharrelen over de bodem en eten ook bijna direct zelfstandig. Let wel op dat de voer en waterbakjes niet te hoog zijn. Verstikking of verdrinking wordt daarmee voorkomen. Na 4 weken zijn de jongen volledig zelfstandig. Een goed stel kwartels kan ongeveer 3 a 4 broedsels per jaar groot brengen. Wel komt het vaak voor dat de pop overal eitjes neer legt, maar niet gaat broeden. Verwijder deze eitjes zo snel mogelijk.

Goed om te weten

Chines dwergkwartels behoren tot de populairste voliérevogels voor op de bodem. Mede omdat het goede opruimers zijn en hierdoor muizen wegblijven. Een andere reden is omdat ze uitermate geschikt zijn voor de beginnende volíerehouder.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 3.3 / 5. Aantal beoordelingen: 4

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

6 tips voor een succesvolle volière

Volgende artikel lezen

Vlaamse Gaai

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen