Wie dacht dat je reptielen niet kan houden als huisdier geeft het flink mis!
Een reptiel is houdbaar thuis mits de nodige zorgen, huisvesting en voldoende informatie. Slangen, hagedissen, kameleons, schildpadden,… alles is mogelijk. Over die laatste had ik jullie graag geïnformeerd. Specifieker de meest gehouden schildpad, namelijk de Griekse Landschildpad.
Wetgeving
Een Griekse landschildpad behoort tot de beschermde diersoorten en kan je dus niet zomaar in huis houden. Ze worden onderverdeeld in CITES. Deze kan je dus navragen bij een CITES-bureau bij u in de buurt. Of vele kwekers geven u bij aankoop een vergunning.
Geslacht
Het geslacht is pas vast te stellen aan de leeftijd van vijf of zes jaar. Het staartschild bestaat uit twee delen. Bij een mannetje geeft het de vorm van een sikkel en bij het vrouwtje lijkt het op een hartje met een druppel eraan. De mannetjes zijn geslachtsrijp op de leeftijd van zeven of acht jaar, de vrouwtje tussen acht en tien jaar.
Huisvestiging
Voor een schildpad speelt de hoogte van uw terrarium geen rol. Wel de oppervlakte. Een terrarium is niet zo goedkoop maar een handige Harry kan die natuurlijk ook zelf knutselen.
De grote van de terrarium dient steeds aangepast te worden aan de grote van de schildpad. De ideale ruimte voor je reptiel is de grote van het dier x5.
Als bodembedekking kan je kiezen uit turf, zand of schors. Dit geeft hun ook de mogelijkheid zich in te graven. Zorg natuurlijk ook voor wat rotsen waar ze zich kunnen schuilhouden of lekker kunnen op zonnen. Stenen zijn ook goed voor het slijpen van de nagels.
Schildpadden hebben een warmtelamp nodig (40w-60w). Bij voorkeur plaats je de lamp boven een platte steen, voor lekker te zonnen natuurlijk. De ideale temperatuur in de terrarium bedraagt tussen de 20 en de 25 graden. Hou er wel rekening mee dat de schildpad graag klimt en klautert. Zorg er dus voor dat ze met het beklimmen van stenen niet op hun rug kunnen vallen.
Voorzie de terrarium van een waterbadje waarin de schildpad volledig kan zitten. Maar let op dat ze zich er niet kunnen in verdrinken. Een landschildpad kan namelijk niet zwemmen! Zorg natuurlijk ook voor een voederbakje. Het is heel belangrijk dat beide bakjes altijd zuiver zijn!
Verder kan je de terrarium inrichten met wat onkruid (paardenbloem, klaver,..) planten. Dit toont mooi en vind de schildpad natuurlijk ook heel lekker.
Een Griekse landschildpad kan op latere leeftijd ook in een buitenterrarium geplaatst worden. Geef opnieuw het diertje voldoende ruimte. Een belangrijk weten is dat je de kooi moet afmaken voor katten en dergelijke. Een schildpad kan zich flink verwonden na een aanval van een ander dier. Dit is ook makkelijk ter bescherming van diefstal. Je staat er misschien raar van te kijken maar dergelijke feiten gebeuren wel vaker. Doordat een schildpad natuurlijk prijzig is. De goedkoopste soort bedraagt 100 euro.
Omdat een schildpad ook kan graven, dit doen vooral oudere schildpadden in de winter is het nuttig ook onder de grond je kooi af te maken zodat de schildpad onder de grond een beperkte ruimte geeft.
Natuurlijk moet je opnieuw zorgen dat er warmtelampen voorzien zijn.