De hond als retriever

Golden Retriever hond
ComputerComputer

Een hond hebben als huisdier is leuk, maar u kan uw huisdier ook dingen aanleren. Het trainen van een hond creëert een hechte band tussen baasje en hond. De meest bekende bezigheden voor honden en hun trainers zijn onder andere agility training, gehoorzaamheidtraining, speurhonden opleiding en jachtopleiding. Dit laatste kent 2 soorten. Als er over jacht wordt gesproken word er meestal gedacht aan honden die tijdens de jacht het wild opjagen, ook wel jachthonden genoemd. Maar het wild moet ook gezocht en opgehaald worden nadat het geschoten is door een jager. Dit gebeurd door de zogenaamde retriever honden. Deze honden zijn veel minder bekend bij het grote publiek, en hierover gaat dan ook het artikel.

Wat is een retriever?

Om te weten wat een retriever is gaan we het even naar het Nederlands vertalen. Retriever hond letterlijk vertaald is namelijk “terughaalhond”. Een retriever is dus een hond die van nature voorwerpen gaat halen en terugbrengt naar zijn baasje.

Wat doet een retriever tijdens de jacht?

Omdat een retriever een natuurlijke wil heeft om voorwerpen te gaan halen en naar zijn baasje te brengen, is hij uiterst geschikt om tijdens een jacht in te zetten. Een retriever hond wacht naast zijn trainer totdat de jachthonden het wild hebben opgejaagd, en de jager het wild heeft geschoten. Na geduldig te hebben gewacht totdat de jagers stoppen met schieten, zal de trainer de hond toestemming geven om het geschoten wild te gaan halen. De retriever loopt naar de plaats waar hij het wild heeft zien vallen, en begint te zoeken. Als hij het gevonden heeft, neemt hij het wild in zijn bek en draagt het naar zijn baasje. Dit herhaalt hij totdat al het wild weg is.

Wat moet een retriever kunnen om op jacht te gaan?

Steadyness
Het belangrijkste wat de honden moeten kunnen is misschien wel wat ze in jachttermen steadyness noemen. Op een jachtterrein gebeuren er duizend en één dingen die de hond kunnen afleiden. Bijvoorbeeld blaffende honden, geweerschoten, opvliegend wild, en noem maar op. Ondanks dit alles moet een retriever naast zijn trainer, ook wel voorjager genoemd, wachten totdat hij het sein krijgt om het wild te gaan halen.

Richting bepalen
Een voorjager moet ook zijn hond de goede richting kunnen opsturen. Wild dat niet goed is geraakt, en dus nog leeft, moet zo vlug mogelijk uit het leiden verlost worden. Ondanks dat er rechts tientallen dode vogels liggen, moet de voorjager in de mogelijkheid zijn om zijn hond naar die ene gewonde vogel aan de linkerkant te sturen. Dit moet hij niet alleen kunnen als de hond naast hem staat, maar ook als de hij 100 meter of meer verwijderd is van de voorjager.

Niet bijten op het wild.
Een hond moet dan wel het wild in zijn bek nemen, maar niemand wil een stuk vogel op zijn bord krijgen waar de tanden van een hond instaan. Hij moet het wild dus zachtjes vastnemen zodat hij geen afdrukken achterlaat, maar hij moet het dan ook weer stevig genoeg vasthouden om het niet te laten vallen. Geen gemakkelijke taak voor de hond dus.

Is dit alles wat een retriever moet kunnen?
Nee, zeker niet. Een retriever moet goed getraind zijn en tientallen opdrachten van de voorjager begrijpen. Voordat een voorjager en de hond meegaan met jagers, hebben zij meestal al enkele jaren training achter de rug.

Welke honden kunnen gebruikt worden als retriever?

Bij alle rassen heb je honden die je kan trainen tot goede jachthonden. Maar er zijn enkele rassen die hier door de eeuwen heen, speciaal voor gekweekt zijn. Dit zijn met name de golden retriever en de labrador retriever.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

De bandog

Volgende artikel lezen

Waarom moet een hond luisteren en sociaal zijn

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen