De lente begint op 1 maart?

Lente

Nederlandse meteorologen hebben 1 maart als het begin van de lente verklaard.

Het werkelijke begin van de lente

Meteorologen hebben een aantal jaren geleden het begin van de lente, traditioneel op 21 maart, verschoven naar 1 maart, althans in Nederland. Maar dat is volkomen bezijden de werkelijkheid van wat de lente in feite is. Tijd, en de seizoenen worden namelijk veroorzaakt door natuurlijke bewegingen van de aarde en de zon (en in sommige systemen ook de maan) ten opzichte van elkaar.

Seizoenen

De seizoenen worden veroorzaakt doordat de aarde een tikkeltje scheef staat (zo’n 23 graden) ten opzichte van de verticale as, en in die scheve stand jaarlijks om de zon heen draait. Daardoor ervaren we de baan van de zon wisselend ten opzichte van de evenaar. In de herfst en winter ervaren we het pad van de zon op het Zuidelijk halfrond en in de lente en zomer op het Noordelijk halfrond.

Lente-eveningspunt

Er zijn twee overgangsmomenten in het jaar waarop de dag en de nacht dezelfde lengte hebben, namelijk elk 12 uur lang. En dat is bij het begin van de herfst, en bij het begin van de lente. Dat wil zeggen, zo lang je de traditionele herfst-en lentemomenten aanhoudt…..
De lente is gewoon dat moment waarop de zon weer over de evenaar naar het Noordelijk halfrond komt en de dag en de nacht even lang zijn. (Het heet dan ook het lente-eveningspunt). Daarna krijgen we steeds meer daglicht (en het begin van de herfst is het omgekeerde, dan is de dag en de nacht ook weer even lang, maar worden de dagen weer steeds korter).

Het begin van de lente in 2010

Dit jaar, 2010, begint de lente volgens deze gebruikelijke traditie van wat de lente in feite betekent, op 20 maart om precies 18.33 uur. (Door lichte schommelingen in de jaarlijkse bewegingen is dit moment elk jaar iets anders, het ligt altijd rond 21 maart). Het is overigens hetzelfde moment als het begin van het astrologische teken RAM, kinderen geboren na 18.33 uur op 20 maart zijn dus “Ram” en geen Vissen, voor zover het over 2010 gaat.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Verband tussen depressie en vitamine B en D

Volgende artikel lezen

Wat is het nut van het ISS?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen