Er bestaan diverse soorten kwartels, waarvan de Chinese dwergkwartel wel het bekendst is. Dit artikel gaat over een andere kwartelsoort, namelijk de Virginische boomkwartel ook wel Bobwhite genoemd. Een Chinese dwergkwartel wordt circa 15 cm groot, maar een Virginische boomkwartel kan wel 25 cm groot worden en is dus 1 van de grootste kwartelsoorten.
Afkomst Virginische boomkwartel:
De Virginische boomkwartel komt oorspronkelijk op de Verenigde Staten, Midden Amerika en de West Indische eilanden voor. Het zijn redelijk grote kwartels vergeleken bij de chinese dwergkwartel.
Geslacht:
Aan de koptekening is duidelijk te zien of je met een hen of haan te maken hebt. De tekening van de mannetjes is wit met zwart, bij de hen is deze creme tot bruin van kleur.
Karakter:
U kunt deze kwartels het beste als paartje houden, maar 1 mannetje met meerdere hennen gaat doorgaans ook wel goed. Doe niet meerdere hanen van hetzelfde soort bij elkaar, dit wordt meestal vechten vooral in de paar- en broedtijd. Met sommige andere kwartelsoorten gaat het wel goed en zelfs dan kunt u wel 2 hanen bij elkaar houden, mits er voldoende ruimte en schuilmogelijkheden zijn. Zelf heb ik een koppel Virginische boomkwartels en een koppel Californische kuifkwartels bij elkaar in een ruime buitenvoliére met een ruim binnenhok samen met zangvogeltjes. Dit gaat prima, maar ook met parkieten gaat het prima samen. Deze vogels leven vooral op de grond, maar kunnen wel degelijk vliegen. S’nachts slapen ze bij voorkeur op een tak.
Geschikt onderkomen:
De Virginische kwartel is vrij gehard en is redelijk goed bestand tegen de winter. Een mooie ruime voliére van circa 2 bij 2 meter is zeer geschikt. Zorg wel voor een tocht en vochtvrij binnenhok dat geïsoleerd is waar ze indien nodig zich kunnen terugtrekken. Bijverwarmen is niet nodig. Het zijn sterke vogels. Wel hebben alle kwartelsoorten graag de mogelijkheid om te schuilen. Een paar kleine struiken of een grote bloempot waar een opening in is gemaakt is zeer geschikt, maar ook een paar rechtopstaande dakpannen leent zich hier goed voor. Ze eten vooral het overgebleven voer op van de overige bewoners, maar sierhoendervoer en groenvoer is zeer geschikte voeding voor de kwartel.
Kweek:
De Virginische kwartel maakt meestal op een beschut plekje een kuiltje in de grond waar ze circa 15 eitjes in legt. Deze worden door het vrouwtje uitgebroed. Als de jongen na circa 23 dagen uitkomen worden ze begeleid door beide ouders. De jongen kunnen direct meelopen en voedsel oppikken. Helaas staan kwartels bekend dat ze niet overgaan tot broeden, dan is een broedmachine een mogelijkheid. Zorg ervoor dat na het uitkomen van de jongen er een kunstmoeder aanwezig is. Deze kan zelf gemaakt worden door een bak te maken met hierover gaas gespannen en een infraroodlamp die ervoor zorgt dat de jongen warm zitten.