De woontrends van 2021

Woontrends 2021
ComputerComputer

Net zoals in de mode, zie je ook in het interieur verschillende trends terug. Gelukkig gaan woontrends minder snel dan fashiontrends waarbij elk half jaar een nieuwe collectie wordt uitgebracht. Toch kent ook het interieur elk jaar verschuivingen, daarom nemen we je in dit artikel graag mee in de woontrends voor 2021!

Rust in het interieur

2020 is een roerig jaar geweest. Door het covid-19 virus zijn mensen wereldwijd gedwongen om veel tijd binnenshuis door te brengen. Zeker in Nederland leidde dat tot heel veel opruimen en klussen. Nu het er naar uitziet dat we ook voor het grootste gedeelte van 2021 thuis moeten blijven, wordt er verwacht dat ook dit jaar extra aandacht aan het huis en interieur besteed zal worden. 

Mensen zullen binnen hun huis op zoek gaan naar rust. Rust zal dan ook een belangrijke woontrend zijn voor 2021. Dit komt terug in het gebruik van kleur. Zowel op de muur als in het meubilair. Ook zal er gekozen worden voor minder items; een grote bank in plaats van twee losse sofa’s en minder accessoires.

Materialen woontrends

De materialen die je veel gaat zien in de woontrends voor 2021 hebben een natuurlijke oorsprong. Zo zie je dat er veel natuurlijk hout gebruikt gaat worden. Bamboe is hierbij een van de favorieten omdat de productie van bamboe relatief duurzaam is. Een ander natuurlijk materiaal dat sinds 2020 weer terug is in het interieur en waarvan het gebruik in 2021 alleen nog maar verder zal groeien, is marmer. Marmer komt terug als bijvoorbeeld een aanrechtblad, in de badkamer als tegel of als wastafel en in de woonkamer als salontafel of eettafel. Een derde materiaal dat je steeds vaker in interieurs ziet is messing. Messing lijkt op goud, maar is donkerder. Dit wordt steeds vaker gebruikt voor keukenkranen en kranen in de badkamer.

Kleurentrends 2021

Een belangrijk moment voor interieurstylisten is altijd wanneer de kleurentrends voor het komende jaar bekend worden gemaakt. Flexa speelt hierbij een belangrijke rol omdat zij altijd een kleur kiezen tot kleur van het jaar. Voor 2021 is dit de kleur Brave Ground geworden. Het is een warme natuurlijke kleurtint die dan ook goed past bij de algemene woontrend van 2021 die vooral rust uitstraalt. Andere kleuren die in 2021 populair zijn, zijn nog steeds de kleuren van voorafgaande jaren zoals pasteltinten en andere lichte tinten zoals beige en zacht grijs.

Duurzaamheid

Een woontrend die al een aantal jaar in opkomst is duurzaamheid. Deze trend zie je trouwens niet alleen terug in het interieur, maar speelt op heel veel gebieden een grote rol zoals bij fashion en auto’s. Duurzaamheid binnen het interieur komt terug op verschillende onderwerpen. 

Zo worden er steeds meer duurzame materialen gebruikt. Dit kunnen materialen zijn die duurzaam geproduceerd worden maar bijvoorbeeld ook gerecyclede materialen zoals gerecycled plastic. Een andere vorm van duurzaamheid in het interieur is om te kiezen voor tweedehands meubels, dit wordt ook wel upcycling genoemd. Door tweedehands meubels een tweede leven te geven, wordt er bespaart op de productie en het transport van nieuwe meubels. Een derde voorbeeld van duurzaamheid binnen het interieur is om te kiezen voor energiezuinige apparaten. Dit gaat vaak hand in hand met het verkrijgen van een CO2 en.of energie neutrale woning. Zo worden er zonnepanelen op het dak geplaatst en wordt gas om te koken vervangen door elektrisch koken. Zoals je ziet zijn er dus verschillende toepassingen van de duurzame woontrend en dit zal in 2021 alleen nog maar verder toenemen.

Woontrend 2021: Japandi

Een andere woontrend die in 2021 zijn intrede gaat doen volgens gerenommeerde publishers zoals VTwonen is Japandi. Japandi is een woontrend die de Japanse en Scandinavische interieurstijl met elkaar verbindt. Je krijgt hierdoor een opgeruimde, minimalistische stijl. Dit sluit goed aan bij de reeds omschreven trend van het toevoegen van Rust aan je interieur. Natuurlijke tinten, zachte stoffen en strakke vloeren zijn onderdeel van deze trend. Je combineert hierbij lichte rustige kleuren zoals het eerder omschreven bruin en kleuren zoals zacht grijs en pastel roze met diepe rijke kleuren zoals donkergroen, donkerblauw (indigo) en grafiet of zelfs zwart. Maar ook de Japanse Bonsai plant mag niet ontbreken in dit interieur!

Trends in de keuken

Elke ruimte kent natuurlijk ook zo zijn eigen trends. In 2021 geldt er voor de keuken dat deze gezien mag worden! Steeds vaker krijgt de keuken een centrale plek in het huis. Zijn sinds enkele jaren de open keukens en het keukeneiland al sterk in opkomst, sinds twee jaar staat de keuken ook steeds vaker ‘los’ in de woonkamer. Het gaat dan om een groot kookeiland en een achter kastenwand in het midden van de woonkamer en die de woonkamer in twee gedeeltes opsplitst.

Een andere woontrend in de keuken is dat er steeds vaker gekozen wordt voor kleur. Een witte keuken is al enkele jaren niet meer populair. Je ziet steeds vaker gekleurde keukens, dit kan uiteenlopen van pastelgroen tot matzwart. Bijna altijd gaat het wel om slechts één kleur, wat de keuken een uniforme uitstraling geeft.

Naast de locatie en de kleur staat ook luxe nog steeds centraal in de keuken. Denk hierbij aan slimme keukenapparatuur zoals een oven die je kunt bedienen met je app. Op die manier kun je oven alvast voorverwarmen als je nog in boxspring bed ligt of onderweg naar huis bent. Andere luxe is terug te vinden in een wijn klimaatkast in de keuken of een afzuigkap die in het wand of het aanrecht verdwijnt.

Badkamertrends 2021

Ook in de badkamer zien we in 2021 enkele trends die blijven bestaan en enkele nieuwe trends. We nemen je mee in de belangrijkste trends voor in de badkamer. Steeds vaker wordt er gekozen voor tegels voor zowel op de wand als op de vloer in afwijkende vormen en kleuren. Zo heb je de hexagon tegels, kleine rechthoekige tegels en handgevormde tegels. Deze zijn dan weer in diverse kleuren beschikbaar zoals bijvoorbeeld diepgroen of donkerrood. Ook het leggen van de tegel hoeft al lang niet meer recht toe, recht aan. Steeds vaker zie je op één plek in de badkamer een apart patroon. Een voorbeeld hiervan is het leggen van de tegels op de achterwand van de douche in het zogenaamde visgraatpatroon. Hiervoor worden dan vaak kleine rechthoekige en handgevormde gekleurde tegels gebruikt zodat alle trends op het gebied van tegels bij elkaar komen.

Een andere trend in de badkamer is het gebruik van natuurlijk materiaal. Voor het wastafelmeubel wordt er niet meer gekozen voor kunststof met een laagje fineer, maar voor echt hout. Dit kan van de ene kant elegant bamboe zijn, maar er kan ook gekozen worden voor robuust echt eiken. Daarnaast is het populair om in deze stressvolle tijd te kiezen voor een bubbelbad in de badkamer voor meer ontspanning.

Als laatst zie je ook dat de trend die in 2020 begon, het hebben van een grote ronde spiegel, aanblijft houden in 2021. Deze grote ronde badkamer spiegel boven de wastafel is een echte eye-catcher op e de badkamer. En deze grootte zorgt er juist voor dat de badkamer in zijn geheel ook groter oogt!

Kortom, ook 2021 brengt weer een aantal mooie woontrends met zich mee en nu ons huis en interieur vooralsnog een groeiende rol in ons dagelijks inneemt, is het leuk om hier actief mee bezig te zijn.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Energie besparen in huis

Volgende artikel lezen

Wat is 3D secure wachtwoord?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen