Dementie zijn stoornissen in de verstandelijke vermogens van onder andere het geheugen en worden veroorzaakt door afwijkingen in de hersenen. Naast het geheugen worden bij dementie vooral ook de volgende zaken aangetast: het oriëntatievermogen in tijd, plaats of persoon, het probleemoplossend denken en het plannen.
Niet meteen wilsonbekwaam
Iedereen vergeet wel eens iets of komt wel eens niet zo snel op een naam. Bij het ouder worden kan dan de gedachte “dementie” naar boven komen. Meteen angst hebben over eens iets vergeten is niet nodig. Meer weten over dementie kan al gerust stellen. Hoewel vergeetachtigheid niet specifiek bij ouderen hoort zijn de ouderen degenen die er het meest mee te maken krijgen. Als dementie wordt vastgesteld betekent dat nog niet dat iemand meteen wilsonbekwaam is. Er kan nog heel veel zelf geregeld worden. Aan de familie kan aangegeven worden wat in een later stadium besloten moet worden bijvoorbeeld ten aanzien van financiële zaken.
Korte termijn en lange termijn
De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer waarbij het korte termijn geheugen minder goed functioneert, terwijl het lange termijn geheugen nog volledig intact is. Herinneringen aan vroeger blijven dus bestaan maar gebeurtenissen van nu worden niet meer opgeslagen. Iemand van tachtig jaar die lijdt aan dementie kan denken dat hij zestien jaar is. Veelvoorkomend is ook dat eigen kinderen, door het gebrek aan korte termijn geheugen, niet meer herkend worden.
Actieve hersenen
Omdat in de westerse wereld het aantal ouderen toeneemt worden we steeds meer geconfronteerd met dementie waarbij het logisch is dat de ziekte meer bij vrouwen voorkomt dan bij mannen omdat vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen. Een bevolkingsonderzoek in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat hoog opgeleiden op latere leeftijd aan dementie lijden omdat de hersenen van hen actiever zijn met tot gevolg dat het afsterven van hersencellen wordt afgeremd.
Uitspraak woord dementie
Tegenwoordig wordt het woord dementie meestal uitgesproken met de klemtoon op de laatste lettergreep zoals ook epilepsie. Maar het woord epilepsie komt uit het Grieks en dementie is afgeleid van het Latijnse deméntia met de klemtoon op de tweede lettergreep. De juiste uitspraak van het woord dementie is daarom eigenlijk ook met de klemtoon op de tweede lettergreep.