Dennis Bergkamp, carrière in een vogelvlucht

Dennis Bergkamp

Als je aan mensen vraagt wie de beste Nederlandse voetballer ooit is, zullen velen namen noemen als Cruijff, Gullit, Neeskens en van Basten. Maar er is ook een fantastische voetballer die niemand zal vergeten. Deze held begon zijn carrière bij Ajax, om vervolgens via Inter bij Arsenal een fantastische carrière tegemoet te gaan. Inderdaad, het gaat over niemand minder dan Dennis Bergkamp.

Jeugdjaren bij Ajax

Dennis Bergkamp is geboren op 10 mei 1969, in Amsterdam. Bergkamp begon al vroeg met voetballen en had maar 1 doel, namelijk profvoetballer worden. Op zijn 12de komt Dennis in de jeugd van Ajax. Vele jeugdtrainers erkenden zijn talent en iedereen zag dat Bergkamp een grote toekomst voor zich had. Op 14 December 1986 mocht de 17-jarige Bergkamp voor het eerst zijn opwachting maken in Ajax 1. Toenmalige coach Johan Cruijff liet de jonge spits debuteren tegen Roda JC. In dat seizoen zou hij uiteindelijk tot 14 wedstrijden komen. In de jaren daarop ontwikkelde Bergkamp zich steeds beter en liet hij de mooiste goals zien op de Nederlandse velden. Verschillende Europese topclubs hadden interesse voor de jonge spits, maar zelf bleef hij liever nog een paar jaar bij Ajax. Die keuze bleek goud waard, want in de 3 daaropvolgende seizoenen werd Bergkamp telkens topscoorder in Nederland. In de zomer van 1993 werd hij onhoudbaar, waarna hij voor een avontuur in Milaan koos. Inter Milan maakte 12 miljoen over naar Ajax, op dat moment de op 1 na duurste transfer.

Mindere tijden in Milaan

Eenmaal in Italië aangekomen moest Bergkamp het echt laten zien. Toch werd zijn tijd bij Inter de minste uit zijn periode. Bergkamp had moeite met het Italiaanse voetbal en speelde lang niet zo overtuigend als in zijn jaren bij Ajax. In zijn eerste seizoen won hij direct de UEFA Cup, maar toch ging het persoonlijk allemaal wat minder. Ook in zijn 2de seizoen in Milaan speelde hij niet de sterren van de hemel. Uiteindelijk kwam Bergkamp tot de conclusie dat een vertrek misschien beter was. Arsenal trok aan het langste eind en nam Bergkamp voor 7,5 miljoen over. De Nederlander speelde 52 duels in Milaan, waarin hij slechts 11 keer trefzeker was.

Gloriejaren bij Arsenal

Ook in Londen had Bergkamp aanvankelijk moeite om zich aan te passen. Na een aantal wedstrijden kreeg Dennis toch zijn vorm te pakken en binnen de kortste keren maakte hij doelpunt op doelpunt, de ene nog mooier dan de andere. In 1997 zorgde hij voor een unicum in het Engelse voetbal. Hij maakte een hattrick tegen Leicester city, waarna zijn 3 goals op plek 1, 2 en 3 kwamen te staan in de Goal of the Week. Ondanks de aanwezigheid van Bergkamp en later ook Henry bleven bij Arsenal het aantal prijzen beperkt. In 11 jaar werd slechts driemaal de landstitel behaald. Vaker werd de Engelse beker gewonnen, maar de kroon op Bergkamp’s werk had moeten komen in zijn afscheidsjaar, 2005/2006. Arsenal kende een goede reeks in de Champions League en reikte tot de finale, waarin het Fc Barcelona trof. Bergkamp begon op de bank en zou in eerste instantie nog wel speelminuten gaan maken. Na 20 minuten konden alle plannen echter de prullenbak in. Keeper Lehmann kreeg rood, waardoor Arsenal plots defensiever moest gaan spelen. Bergkamp’s droom op speelminuten was weg. Arsenal verloor uiteindelijk met 2-1 en de carrière van Bergkamp zat erop.

“Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp! Ooooohh…”

Het meest legendarische moment in de carrière van Dennis Bergkamp is toch wel zijn doelpunt in de kwartfinale van het WK 1998, tegen Argentinie. De 89ste minuut van het duel; 1-1 de stand. Nederland speelt ondermaats maar plots komt de bal van Frank de Boer van achteruit. Bergkamp nam de bal in een keer vanuit de lucht aan, waarna hij in de volgende beweging zijn directe tegenstander uitspeelde en de bal in de linkerkruising plaatste. Velen zullen nog het fantastische commentaar van Jack van Gelder erbij kunnen denken, wat nog meer nostalgie aan deze wereldgoal gaf. Voor het Nederlands Elftal kwam Bergkamp 79 keer uit waarin hij 37 doelpunten maakte. Uiteindelijk was zijn vliegangst de reden waarom hij al in 2000 stopte. Het WK van 2002 was in Zuid-Korea en Japan en Bergkamp had geen trek om daar naartoe te gaan in het vliegtuig. Saillant genoeg wist Nederland zich niet te plaatsen voor dat WK.

Anno 2010; Toekomstig Trainer?

Bergkamp is inmiddels bezig met een trainingscursus en is ook jeugdtrainer bij Ajax. Veel fans hopen dat hij ooit nog eens hoofdtrainer zal worden in Amsterdam. Ook de echte Arsenal fans zouden hem graag aan het roer zien, maar icoon Arsene Wenger is nog altijd trainer van de Gunners. Bergkamp was ook even hoofdcoach van Nederland B, maar dat elftal werd vrij snel weer opgedoekt, waardoor Bergkamp voorlopig alleen bij zijn jeugdliefde nog op het veld staat. Als hij dat met dezelfde instelling doet als hij deed als speler, dan zal Bergkamp nog een hele grote trainer gaan worden in het internationale voetbal. Mij heeft hij al als voorstander.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Ruud van Nistelrooy

Volgende artikel lezen

Werk aan je conditie met Nordic Walking

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen