Het klinkt aantrekkelijk: een school zonder huiswerk; de bel gaat en je hoeft niets meer aan je huiswerk te doen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de lessen iedere dag van acht tot ongeveer vier uur duren. Er zijn natuurlijk wel pauzes tussendoor, maar er zullen ook geen vrije tussenuren zijn waarin je even uit kunt rusten.
De huiswerkvrije school: Top of flop?
Een huiswerkvrije school is geen school waar geen huiswerk opgegeven wordt. Een huiswerkvrije school is een school waar leerlingen na de normale lessen tot een bepaalde tijd op school zitten om huiswerk te maken. Een huiswerkvrije school werkt dus (vaak) met een gesloten rooster: de begin- en eindentijden zijn altijd hetzelfde. Ook als er een les uitvalt blijven deze tijden gelijk. Tijdens deze uren moeten leerlingen ook werken aan hun huiswerk.
Op een huiswerkvrije school moeten leerlingen dus hun huiswerk op school maken, nadat de reguliere lessen afgelopen zijn. Dit lijkt heel leuk, maar hier zitten ook nadelen aan. Doordat leerlingen hun huiswerk op school maken, neemt de zelfstandigheid van leerlingen af. Ook moeten kinderen leren plannen, wat heel belangrijk is voor later. Dit kunnen ze niet goed leren op een huiswerkvrije school. De vrijheid van leerlingen is ook klein, omdat leerlingen strak, onder toezicht, hun huiswerk moeten maken. Dit heeft voordelen, maar samenwerken lijkt mij in een huiswerkuur onmogelijk. Dit, omdat andere leerlingen die zelf willen werken zich hieraan kunnen storen.
Daarnaast ben ik van mening dat huiswerk maken in een lokaal, op school niet zo goed gaat als thuis. In een klaslokaal wordt je bijvoorbeeld eerder afgeleid dan thuis. Ook hebben de meeste kinderen niet de beschikking over een computer en internet in het klaslokaal, wat toch erg belangrijk is voor sommige huiswerkopdrachten.
De huiswerkvrije school is helemaal niet zo vrij van huiswerk als de naam doet vermoeden. Leerlingen kunnen hun huiswerk wel op school maken, maar er wordt vaak vergeten dat er ook geleerd moet worden. Uit ervaring kan ik spreken dat leren voor een proefwerk in een lokaal met 29 klasgenoten voor veel kinderen niet de oplossing is. Kinderen moeten dus toch thuis leren.
Leraren zitten denk ik ook niet echt te wachten op een huiswerkvrije school. Over het algemeen hebben leraren al veel lessen. Na deze lessen moeten ze thuis ook nog toetsen nakijken, en soms lessen voorbereiden. Als ze na de normale lessen ook nog toezicht moeten houden op een huiswerkklas en vragen van leerlingen moeten beantwoorden, hebben ze nog minder tijd om bijvoorbeeld na te kijken.
Na deze voor- en nadelen tegenover elkaar te hebben gezet, denk ik dat de nadelen toch zwaarder wegen dan de voordelen. Het voordeel dat leerlingen thuis geen huiswerk hoeven te maken, weegt denk ik niet af tegen de teruglopende zelfstandigheid van leerlingen. Ook leraren zullen niet enthousiast worden van een huiswerkvrije school.
Conclusie
Ik denk dat een huiswerkvrije school enkele voordelen biedt op de korte termijn, maar op de lange termijn denk ik dat het zeker nadelen heeft. Mijn conclusie is dus: Een huiswerkvrije school, niet doen!