Elektronica, wat is dat?

Elektriciteit

Elektronica gebruiken we elke dag wel. We komen het vrijwel overal tegen, in elke ruimte. We kunnen er ons huishoudelijke apparaten mee gebruiken en bijvoorbeeld ons computer mee runnen. Overal om ons heen is elektronica. We kunnen elektronica beschouwen als iets heel moeilijks, iets natuurkundigs. Maar we kunnen het ook heel simpel uitleggen. In normale termen, menselijke begrippen. Daarom zullen we in dit artikel uitleggen wat elektronica zijn.

Wat is elektronica?

Volgens Wikipedia is elektronica de tak van elektrotechniek die zich bezighoudt met het gedrag van elektronen in actieve componenten zoals elektronenbuizen en transistors of in niet-lineaire componenten zoals b.v. diodes . Maar elektronica is ook in normale woorden uit te leggen. Elektronica gebruiken we bijna alledaags. Met elektronica kunnen we bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten gebruiken.

Elektronica en natuurkunde

Elektronica heeft te maken met elektronen. Wat zijn eigenlijk elektronen? Elektronen kun je beschouwen als negatieve deeltjes. Je hebt ook protonen en neutronen. Een elektron heeft een veel kleinere massa dan een proton. Ooit toen ik natuurkundeles had, vertelde de natuurkundedocent hoe elektronen in een cirkel lopen. Er werd altijd gezegd, de cirkel moet rond zijn, gesloten, zodat de elektronen van + naar – lopen. Of van – naar plus. Daar bestond dan nog weleens verwarring over.

Elektronica en toepassingen

Elektronica is toepasbaar in allerlei elektrische apparaten. Denk aan radio, televisie. Alles wat een stekker heeft of in het stopcontact gaat, zal elektronica bevatten. Elektronica kun je namelijk ook zien als componenten of onderdelen van een apparaat. Elektronica wordt soms ingelast op een printplaat of is een onderdeel van een algemeen systeem. 

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 3.4 / 5. Aantal beoordelingen: 11

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Tips bij het inrichten van je huis

Volgende artikel lezen

Wat zijn gadgets?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen