Elektronische halsbanden voor honden

Blaffen hond elektrische halsband

Er zijn vele soorten trainingsmiddelen op de markt voor honden die minder goed opgevoed zijn dan we zouden willen. Daarvan is de elektronische halsband wel de meest agressieve vorm en bij verkeerd gebruik ook het meest gevaarlijke middel. Lees hieronder het artikel van de elektronische halsband.

Verschil tussen een blafband en een trainingsband

Er zijn verschillende electronische halsbanden in de handel. Er zit echter een wezenlijk verschil tussen de anti blafband en de trainingsband. De antiblaf band is een “zelfdenkend” systeem. Het reageert op de trillingen in de stembanden, op het moment dat die gaan trillen betekend het dat de hond blaft en krijgt hij dus automatisch een correctie. Een electronische trainingsband bestuur je zelf op afstand. Je kunt de hond een kleine prikkel geven maar ook een hele grote naar gelang het vergrijp.

Gevaar van de anti blafband

Een antiblafband kan heel snel “uit evenwicht” zijn of overgevoelig. Op het moment dat een andere hond in de buurt bij de hond blaft die een blafband aan heeft kan het zijn dat de blafband activeert en dat de hond die juist niet blaft een correctie krijgt.
Een ander gevaar van deze band is dat je de hond niet kunt belonen voor goed gedrag. Je bent nl zelf niet altijd in de buurt als hij deze band draag en dus kun je hem ook niet vertellen wat je wel van hem wil.
Dan zijn er honden die iedere keer dat ze deze blafband aanhebben even proberen of hij het nog doet door een keertje zachtjes te blaffen, als de hond een prikkel krijgt (en de eerste prikkels zijn maar net voelbaar) dan weet hij dan hij niet kan blaffen en doet hij het ook niet, als de batterij leeg is of je zet de band niet aan begint het blaffen weer opnieuw.
De blafband is dus geen correctiemiddel maar een strafmiddel omdat de hond er niets van leert maar uitsluitend gestraft wordt voor zijn daad zonder dat hij weet wat hij wel moet doen.

Gevaar van de electronische halsband.

Het gevaar van de electronische halsband ligt voornamelijk bij de menselijke gebruiker ervan. Veel mensen gaan beginnen met een dergelijke band als ze bepaald gedrag van de hond zo vreselijk beu zijn. Ze willen de hond dan meteen goed straffen en zetten de stroomband goed hoog. Als de hond dan het gedrag vertoond dan drukken ze extra lang de knop in om hem eens goed “een lesje” te leren. Ze vergeten daarbij ook de hond te belonen voor goed gedrag waardoor de hond alleen bang wordt voor de correcties en helemaal niets leert. Het wordt heel vaak gebruikt om de eigen frustratie mee af te reageren.

Een ander gevaar is dat als je de band gebruikt bij bijvoorbeeld een hond die uitvalt hij de pijn van de band zal associeren met de andere hond en in plaats van hem te ontwijken kan hij hem juist nog harder aanvallen of nog erger gaan uitvallen

En nog gevaarlijker is dat als je hem een schok geeft op het moment dat er mensen aankomen of bijvoorbeeld in huis bij een kind dat hij de pijn zal associeren met deze mensen of het kind en deze zal aanvallen. Hoe harder jij dan op de knop duwt hoe meer schade hij zal aanbrengen omdat hij denkt dat die mensen of dat kind hem dat aandoen. Het kan ook zijn dat hij zijn agressie op jou richt en jou dus aanvalt als hij die schok krijgt.

Laatste redmiddel

De electronische halsband zou eigenlijk pas gebruikt moeten worden als je echt alles hebt geprobeerd om het gedrag te keren. Het is een middel waar je heel makkelijk naar kunt pakken en wat ook heel snel werkt op de korte termijn, echter op de lange termijn is er net als bij andere trainingen gewoon tijd voor nodig om de hond dingen aan te leren. Wat je met een electronische halsband kunt, kun je ook op een gewone manier leren aan de hond, het is net even zoeken naar de juiste combinatie van commando, belonen en straffen.

Toch een electronische halsband gebruiken.

Indien je alles hebt geprobeerd en je hebt besloten om de elektronische halsband te gaan gebruiken, gebruik hem dan met beleid. Veel banden kun je op verschillende standen zetten. Echter veel honden kunnen zich op den duur ook wapenen tegen deze schokken waardoor de band onbruikbaar wordt. Gebruik hem dus met mate. Als het na twee of drie correcties niet helpt is het effect van de band niet goed en snapt de hond niet waarvoor hij straf krijgt.

Op het moment dat de hond de band om heeft en hij vertoont ongewenst gedrag wat je eruit wil trainen: Geef je hem de eerste keer een stroomstootje op een laag niveau. Op het moment dat hij zijn ongewenste gedrag staakt en of naar je kijkt of naar je toe komt beloon je hem voor dat gedrag. Je kunt hem ook meteen vertellen wat je wel van hem wilt.
Bijvoorbeeld: Je wilt dat je hond niet bij je wegloopt tijdens de wandeling. Je hebt hem dus nu aan de lange lijn en je roept eenmaal zijn naam. (en het is daarbij wel zaak dat hij normaliter 100% op zijn naam reageert anders moet je eerst gaan trainen met hem zijn naam aan te leren), hij negeert je als het ware en loopt gewoon zo snel mogelijk door. Je geeft hem een stroom stootje. Hij zal al schrikken van het geluid (de meeste banden geven voor de schok een geluidssignaal) en vervolgens komt de schok. Hij zal misschien in paniek reageren en proberen te vluchten maar ergens in zijn paniek zal hij naar jou kijken. Dat stukje moet je meteen met stem belonen, als je vrolijk en aanmoedigend tegen hem gaat praten zal hij waarschijnlijk naar je toe komen. Dat is het gedrag wat je wilt zien en waar je hem dus zeker de hemel voor in moet prijzen.
Zolang deze wandeling duurt zal hij waarschijnlijk niet ver meer uit je buurt gaan. Blijf hem ook belonen zo lang hij bij je loopt, aai hem regelmatig als hij netjes bij je loopt, praat aanmoedigend tegen hem.
De tweede keer dat hij wegloopt geef je hem nog een keer een schokje en doe je hetzelfde als bovenstaande.
Je zal zien dat na de tweede keer hij de derde keer al zal reageren op het geluidje van de band. Je gebruikt dus de derde keer alleen nog maar het geluidje en geen schok meer (op de meeste afstandsbedieningen zit aan de zijkant een knopje om alleen een geluidssignaal te geven) Reageert hij direct goed op dit geluidssignaal dan prijs je hem natuurlijk weer de hemel in.

Ga nog een aantal keren lopen en kijk of hij blijft reageren op het geluidssignaal. Als dat zo is dan blijf je uiteraard belonen en maak je van iedere wandeling een klein feestje. Vervolgens ga je de band omgekeerd aan doen, dus zo dat hij de pinnen niet meer voelt, echter je kunt nog wel het geluidssignaal gebruiken. Na een aantal keren met een omgedraaide band te hebben gelopen bevestig je de band aan de riem en gebruik je uitsluitend nog het geluidssignaal, als ook dat goed gaat hou je de band in je hand om eventueel het geluidssignaal nog wel te kunnen laten horen indien nodig. Ondertussen beloon je hem nog steeds voor het gewenste gedrag. Als het goed is ben je nu al een paar weken verder en heb je het gedrag van je hond omgebogen in gewenst gedrag. Indien dit niet zo is, is de training en zeker de band zinloos geweest.

Geen reclame

Nogmaals, dit is zeker geen reclame voor een elektronische halsband. Er zitten een hoop gevaren aan het verkeerd gebruiken van de halsband en het is zeker als je niet precies weet hoe het werkt eerder een middel wat heel erg verkeerd kan gaan. Op het moment dat je serieus een probleem hebt met je hond zoek dan liever een gedragstherapeut op die je kan begeleiden in plaats van je toevlucht te nemen tot dergelijke middelen.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 1 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

De geschiedenis van de hond

Volgende artikel lezen

Waaks gedrag bij honden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen