Energie van de zon

Energie van de zon

De zon beheerst al onze klimaatprocessen en zorgt ervoor dat er leven op aarde mogelijk is. Dit allemaal gebeurt dankzij de energie die we van de zon ontvangen. De aarde daarentegen straalt deze energie weer terug het heelal in en zo is de cirkel rond. De inkomende en uitgaande energie is in evenwicht en is omgekeerd gelijk.

Waarom is er leven op aarde?

Of er alleen leven op aarde mogelijk is dat weten we niet. Wel is de aarde de enige planeet waarvan bekend is dat er leven bestaat. De meeste planeten zijn bijzonder ongastvrij. Alle tot nu toe bekende planeten hebben een zeer giftige atmosfeer, hebben geen vaste oppervlak of zijn veel te warm of te koud. De evenwichtige balans op het gebied van temperatuur, luchtdruk en atmosfeer  maakt het mogelijk hier te leven.

Hoe belangrijk is de energie van de zon?

Eigenlijk alle klimatologische processen worden aangedreven door de zon. Een goed voorbeeld hiervan is de waterkringloop. Water neemt energie van de zon op en verdampt. Deze damp stijgt op en vormen wolken. Na een flinke regenbui valt deze waterdamp in de vorm van druppels weer naar beneden. Een goede manier om water te verspreiden over het land. Maar ook de biosfeer word gevoed door de zon. Planten gebruiken hiervoor fotosynthese en is een belangrijk proces in de plantengroei. De meeste energie van de zon komt bij de evenaar de aarde binnen. Door de atmosfeer en de oceaan word deze energie getransporteerd naar de polen. Dit zijn dus eigenlijk de vervoerders van warmte en bepalen de klimaatzones op aarde.

Welke straling bereikt de aarde?

9 procent van de straling die onze aarde bereikt bestaat uit ultraviolette straling, 45% is zichtbaar licht en de rest heeft lange golflengten. Grote delen hiervan word al voor het bereiken van de aarde opgenomen door zuurstof en ozon in de atmosfeer. Een voorbeeld hiervan is ultraviolette straling.

Welke energie straalt de aarde?

Naast het opnemen van energie straalt de aarde ook energie uit. Dit gebeurt door middel van het aard oppervlak en de atmosfeer. Deze straling bestaat voornamelijk uit infrarood en in de middelste golflengte. Dus eigenlijk hoe warmer de aardatmosfeer en aardoppervlak, hoe meer energie er uitgezonden word. Waterdamp, koolstofdioxide en ozon zijn gassen in de atmosfeer die voornamelijk de hoeveelheid uitgezonden energie bepalen.  Ze absorberen elk op hun eigen manier, infrarood en ontvangen of reflecteren deze energie en daarnaast bepalen ze de hoogte waarvan deze energie word gereflecteerd. Deze gassen op een heel laag niveau beïnvloeden daarom ons aard klimaat op een lager gebied.

Waar komen gassen in onze atmosfeer vandaan?

Stikstof, zuurstof, waterdamp, argon en koolstofdioxide zijn vrijgekomen door vulkaanuitbarstingen. Deze lieten grote hoeveelheden van dit gas vrij en zorgden voor ons huidige atmosfeer. Op dit moment worden de hoeveelheid gas voornamelijk bepaald door de ontwikkeling van leven. Bv. planten die koolstofdioxide absorberen en zuurstof creëren. En zuurstof is weer belangrijk voor het leven op aarde.  Onze atmosfeer is van belang, omdat het leven mogelijk maakt op aarde maar ook beschermt het ons tegen schadelijke straling uit de ruimte. Deze energie word al voor het aardoppervlak kan bereiken opgenomen en afgegeven aan de ruimte. Een persoonlijke bescherming dus.  

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Jordanië vs. Argentinië

Volgende artikel lezen

De geschiedenis van de ijstijd

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen