Tegenwoordig zien we kinderen in de buurt rondlopen met een zak chips in hun ene hand en een blikje energy drink in de andere. Weten ouders eigenlijk wel wat hun eigen kind drinkt? Moet er niet een verbod komen in de supermarkten voor verkoop van energy drinks aan kinderen? Een cafeïne verslaving hebben op jonge leeftijd is toch niet goed?
Wat zijn energy drinks?
Er bestaan 2 soorten energy-drinks. De zogeheten sportdrankjes, die in de sportkantine van de voetbalclub vaak te vinden zijn en die vooral snel door het lichaam worden opgenomen door de hoge mate van suiker die erin verwerkt zit. En de energy drinks die cafeïne bevatten. Het hele idee van een energy drink is, dat ongeveer een half uur na het drinken van een blikje, de concentratie en alertheid van een persoon verbeterd door de cafeïne die in het drankje verwerkt zit. In dit artikel schrijf ik over de cafeïne – variant van de energy drinks, en dus niet over de sportdrankjes.
Red Bull is het grootste en meest bekende merk op het gebied van energy drinks. Daarnaast is de populariteit van deze drankjes de laatste jaren zo enorm toegenomen, dat bijna iedere supermarkt naast de dure A-merk energy drinks, ook wel een eigen merk – variant te koop heeft. Bij de lokale supermarkt kun je vaak voor 0,24 cent al een blikje energy drink kopen. Het is dus naast een oppeppend drankje, ook nog een heel goedkoop drankje.
Wat zit er nu eigenlijk in zo’n energy drink?
Er zijn naast de zogeheten “regular” energy drinks, ook suikervrije energy drinks te koop. Deze smaken vaak vrijwel het zelfde als de reguliere variant, maar net iets minder zoet.
In de meeste gewone energy-drinks, vind je de volgende ingrediënten terug;
- Water;
- Suiker;
- Cafeïne (vaak ook in de vorm van guarana);
- Taurine of glucuronolactone;
- Vitamine (vaak de B-groep, waaronder ook Inositol);
- Mineralen;
- Kunstmatige smaakstoffen;
- Kleurstoffen.
De hoeveelheid cafeïne dat een blikje energy drink bevat, kan per merk wat verschillen, maar doorgaans vind je in een 250 ml blikje ongeveer 80 gram cafeïne terug. Je moet je voorstellen dat in een normale kop koffie tussen de 40 – 100 mg cafeïne verwerkt zit. Een goede mok koffie is qua cafeïne gehalte ongeveer vergelijkbaar met een normaal blikje energy drink. Tegenwoordig zijn er ook extra grote blikken energy drink te koop, o.a. van het merk Red Bull. Uiteraard zit hier weer veel meer cafeïne in verwerkt. Bij overmatig gebruik van energy drinks, kunnen er rare effecten ontstaan bij mensen.
Bijeffecten van Energy
Als volwassene ben je goed in staat zelf te beoordelen wel of niet een energy drink te nuttigen. Het is wel belangrijk te weten dat overmatig energy drink gebruik kan lijden tot een of meer van de volgende klachten;
- Rusteloosheid/moeite met slapen;
- Trillende handen (verslavingsverschijnselen);
- Uitdrogingsverschijnselen als er ook alcohol bij de energy drink genuttigd wordt;
- Stolling van bloedplaatjes (als men reeds een hoge bloeddruk heeft);
- Toevallen;
- Extreem hyper gedrag;
- Tanderosie.
Kinderen en een energy drink verslaving
Hoewel er nog geen concreet onderzoek is gedaan onder kinderen, zijn er al wel meldingen van aan energy drink verslaafde kinderen. Zeker als je bedenkt dat er bij de discount supermarkt voor weinig geld een energy drink (tegenwoordig ook al met lekkere cassis smaak) te koop is, is die bevinding niet echt vreemd.
Vaak weten ouders niet wat er in een energy drink zit, en vinden ze het wel prima dat hun kind een dergelijk zoet drankje drinkt. Ze krijgen even 30 cent mee en zijn dus weer zoet met op en neer naar de supermarkt lopen en zich daarna blij te maken met een suiker en cafeïne bom. Resultaat; extreem drukke kinderen, die echt niet ineens ADHD hebben, kinderen die agressiever dan gewoonlijk reageren, kinderen die overactief zijn en situaties niet meer goed inschatten, en zo kan je nog wel even doorgaan.
Ouders begrijpen niet waarom hun kind van heel druk, ineens een ontzettende vermoeidheidsdip kan hebben. Dit komt dan voort uit het feit dat decafeïne uitgewerkt is en het kind dus ineens geen energie meer over heeft.
Wat kun je er aan doen?
De grote vraag is dus eigenlijk; wel of niet verbieden, die energy drinks? Moeten we dan niet ook al het snoep met teveel kleurstoffen uit de winkel halen, en de chocolade surprise eitjes niet meer kopen voor onze kinderen? Immers, chocolade en suikers zijn ook verslavend.
De komende jaren zal er hopelijk meer onderzoek worden gedaan naar het gebruik van energy drinks onder kinderen. Wie weet blijkt het allemaal zo erg niet, maar vooralsnog is cafeïne verslaving onder kinderen, een groeiend probleem.