In de zomer, wanneer de temperatuur wat warmer is, komen ze ineens tevoorschijn; fruitvliegjes. Je vraagt je af waar ze zich al die tijd hebben schuilgehouden. Hoewel ze niet steken of bijten, wil je er toch zo snel mogelijk vanaf.
Waar komen ze vandaan?
Deze kleine vliegjes leven buiten. Waarschijnlijk ruiken ze rijp fruit en komen dan naar binnen. Ze zoeken een schil waarin ze hun eitjes kunnen leggen, zodat er genoeg te eten is voor de larven. Daarom is het beter geen rijp fruit in de keuken te leggen, maar in de koelkast.
Korte levenscyclus
Wanneer je probeert om de kleine vliegjes uit je huis te krijgen zal dat niet meevallen. Dit komt door hun korte levenscyclus van zo’n 10 dagen, en hun snelle voortplanting. Om een hele nieuwe generatie te ontwikkelen heeft de fruitvlieg slecht twee weken nodig. Daarbij zijn ze klein en hebben maar een klein beetje eten nodig om in leven te blijven.
Kweken
Maar niet iedereen wil zo snel mogelijke van de kleine beestjes af. Er zijn ook mensen die ze zelf kweken. Bijv. als voer voor vogels, omdat ze erg eiwitrijk zijn. Maar ook voor waterdieren worden ze gekweekt. Ze zijn zelfs te koop.
Bestrijden
Natuurlijk heeft niet iedereen vogels of andere dieren die er dol op zijn. Wanneer je er toch vanaf wilt, kun je een aantal dingen doen.
Allereerst is het niet verstandig om ze dood te slaan. De overblijfselen zijn weer voer voor meer vliegen.
Het eerste wat je moet doen is natuurlijk de spullen opruimen die voeding vormen, zoals rottend fruit en bier. Mochten ze zich al snel vermenigvuldigd hebben, dan worden daar op internet verschillende tips voor gegeven. Bijv. een plantenspuit vullen met zeep en de vliegjes daarmee inspuiten. Dan gaan ze sneller dood.
Wetenschappelijk onderzoek
Fruitvliegjes zijn niet alleen maar plaagdiertjes. Naast voer voor verschillende dieren, worden ze ook veel gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Dit ook vooral vanwege de korte levenscyclus.