De kruidengeneeskunde is even oud als de mensheid. De enige geneesmiddelen waarover onze voorouders konden beschikken vonden ze in de natuur en al haar elementen. Naast het nuttigen van planten en kruiden als voedsel werden deze sinds de oudheid gebruikt als natuurlijk medicijn en in geval van ziekte. Dit laatste is eenvoudig te verklaren dat wanneer ze na het nuttigen van bepaalde planten of wortels verlost waren van hun kwalen. Het was hen eveneens opgevallen dat zieke wilde dieren steeds dezelfde planten en kruiden zochten. Deze kennis werd dan van de ene stam aan de andere doorgegeven. Generatie op generatie.
Genezende planten
Vandaag de dag is het de gewoonte om snel naar de apotheker te lopen bij een kwaaltje. Het juiste pilletje nemen en klaar. Of dit eigenlijk wel zo gezond is wil ik nog even in het midden houden. Maar onze moeder natuur heeft ons voorzien van een eindeloze variëteit aan planten en kruiden. Iets wat we schijnbaar vaak vergeten zijn. Met dit artikel hoop ik voldoende inspiratie en tips te geven om je eigen huisapotheek te starten met een verzameling aan geneeskrachtige kruiden die u goed van pas zullen komen bij lichte aandoeningen.
Enkele voordelen op een rijtje
- goed tegen lichte aandoeningen
- kruiden geven meer smaak aan uw dagelijse voeding
- kruiden stimuleren de eetlust
- sommige kruiden kunnen perfect dienst doen als schoonheidsproducten
- het is makkelijk om kruiden te kweken (zgn. onkruid)
- het is leuk om een eigen kruiden moestuintje te hebben
- een eigen kruiden moestuin kan zelfs zonder tuin (terras, balkon,…)
- goed voor aromatiseren van soepen en gerechte, thee, etc.
Het plukken van geneeskruiden
- Na het plukken van de genezende kruiden dient u deze met de grootste zorg te behandelen. Eventuele kleine grassprietjes dienen verwijdert te worden. Ook aarde en stofdeeltjes dienen verwijdert te worden. Dit kan door te spoelen, maar doe dit heel voorzichtig. De meeste kruiden spoel je eigenlijk beter niet met uitzondering van de wortels.
- Hou alles gescheiden
- Weet wat u plukt, bij twijfel opzoeken of niet gebruiken!
- Pluk alleen vitale, gezonde planten. Aangetaste plantdelen door schimmels, insecten etc dien weggegooid te worden.
- Gebruik nooit planten die groeien op kunstmestst.
- Vermijd bij het plukken de ochtend- en avonddauw. Een blauwe hemel en een zonnige dag is het beste moment om te plukken.
Het drogen en opslaan van kruiden
- Onmiddellijk na het plukken drogen op een goed verluchte schaduwrijke plaats. Kan zowel binnenshuis als buiten. Vermijd hoe dan ook direct zonlicht. De temperatuur is ideaal tussen de 20-35°C ook ’s nachts niet teveel laten afkoelen en droog houden.
- In een linnen zak opbinden en op zolder hangen werkt ook prima.
- Eenmaal alles droog is kan alles best bewaart worden in glazen weckpotten (inmaakbokalen op zijn Vlaams) en voorzie elke bokaal of doos met een etiket waarop u de naam en datum schrijft. De meeste kruiden bewaren zo wel makkelijk maanden tot wel een jaar maar daarnee neemt het aroma snel af. Ideaal is om de bokalen gesloten te houden op een koele donkere plek en af en toe eens te luchten zodat er ook aan de onderste delen lucht kan. Blikken dozen zijn minder geschikt omdat het plantenmateriaal slecht reageert in contact met metaal.