Hockey is een balsport, hockey wordt nog vaak gezien als een elite sport.
Dit was vroeger zeker anders! Ik dit artikel wordt geschreven over de afkomst van hockey en de geschiedenis van het hockey.
Waar hockey waarschijnlijk voor het eerst gespeeld is en hoe het daarna verder is gegaan. Zo hebben ze in Athene een prachtige ontdekking gedaan, hier meer over in het stukje!Tevens is er geschreven over hoe hockey naar Nederland is gekomen.
Hockeyen, is dit nou echt één van de oudste sporten?
Hoe kwam hockey in Nederland
In 1896 introduceerde Pim Mulier het hockey in Nederland. Tussen 1998 en 2008 groeide het aantal hockeyers dat actief is in verschillende Nederlandse competities van 130.000 naar 200.000. Zij zijn lid van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB), die op zijn beurt is aangesloten bij de Internationale Hockey Federatie (FIH). In Nederland bestaan verschillende competitievormen; de bekendste vorm is de landelijke reguliere veldcompetitie. Zo zijn er competities voor Junioren, Senioren (18 ) en voor Veteranen (35 ).
De verschillende competitievormen; Junioren, Senioren en Veteranen
Bij de Junioren zijn er 6 leeftijdsgroepen. Zo heb je de A (16-18 jaar), B (16-14 jaar), C (14-12 jaar), D (12-10 jaar), E (10-8 jaar), F (8-6 jaar). Al deze leeftijdsgroepen hebben een eigen competitie.
Bij de Senioren heb je verschillende teams en wordt er geen verschil meer gemaakt in leeftijd. Het hoogste wat je kan spelen bij de Senioren is de Hoofdklasse.
In Nederland zijn heel veel hockeyclubs er zijn in Nederland namelijk 309 Hockeyclubs! Zo is er dus altijd wel hockeyclub in de buurt.
Geschiedenis
Hockey bestaat al duizende jaren, hockey gaat al zeker terug tot ongeveer 500 jaar voor Chr. uit die tijd is er een marmeren relief gevonden waarop duidelijk twee hockeyspelers te herkennen zijn. Het relief is gevonden in het oude athene.
Vroeger werd er een soort stok gebruikt, pas na de middeleeuwen werd het meer gespeeld zoals wij dat nu kennen.
Op de verschillende Britse eilanden werd vanaf de 17de eeuw een van oorsprong Keltische sport bedreven onder verschillende benamingen. De Ieren noemden het Hurling, de Engelsen Kappan en de Schotten Shinty. De variant die hieruit in Ierland ontstond, waarbij twee teams met een korte, platte stick de bal door de lucht in elkaars goal proberen te spelen, is in dat land nog altijd de nationale sport.
In Engeland verplaatste de sport zich naar harde, vlakke speelvelden zoals het strand of ijs. Omdat op een hard speelveld de bal vooral over de grond werd gespeeld, werd de stick langer en aan de onderkant krommer. De Engelsen veranderden de naam in Bandy-on-ice en later in Hockey-on-ice (waarschijnlijk afkomstig van hook, oftewel krom). Aanvankelijk werd de sport alleen op ijs gespeeld, maar later werd in de warmere maanden ook getraind op gras. Al snel ontwikkelde zich uit deze trainingsactiviteiten het huidige veldhockey.
Kunstgras
Hoe kwam het kunstgras nou bij het hockey?
Vroeg toen er nog Hurley werd gespeeld werd dit ook op gras gespeeld, toen dit naar ijs veranderde heten het Brandy, later is het weer terug veranderd naar gras dit heet het hockey zoals we het kennen. Aan het eind van de jaren ’70 dient zich wat speelveld betreft nog een belangrijke ontwikkeling: het kunstgras. Bij de Olympische spelen van Moskou in 1980 best het officiële veld voor het eerst uit kunstgras. Sinds die olympische spelen word er veel gebruik gemaakt van het kunstgras, dit omdat het veel sneller is als het gras.