Goedkoopste autolease financial of operational

Goedkoopste autolease

Autolease wordt steeds populairder. Binnen het bedrijfsleven, maar ook in de privé-sfeer wordt het leasen van een auto steeds toegankelijker en steeds gewilder. Autoleasewiki.nl brengt voor u de mogelijke leasevormen in kaart en geeft hierbij een heldere en duidelijke toelichting. Als u namelijk een auto wilt gaan leasen dan moet u een bewuste keuze maken en dan is het belangrijk dat u uzelf goed van informatie voorziet.

Ten eerste zijn er dus allerlei verschillende vormen van autolease. Welke vorm het beste bij u past is geheel afhankelijk van uw eigen voorkeuren en uw situatie. Als u dan uiteindelijk de juiste keuze heeft gemaakt voor de beste leasevorm, dan moet u nog gaan bepalen welke leasemaatschappij het beste bij u past. Of beter gezegd, welk leasecontract voor u de beste voorwaarden bevat. Want tussen de verschillende contracten en contractvoorwaarden kunnen ook nog behoorlijke verschillen zitten.

De goedkoopste autolease

Naast goede voorwaarden is een goede prijs natuurlijk ook erg belangrijk. U wilt een goed leasecontract, maar u wilt ook weer niet te veel betalen. Daartegenover is de goedkoopste lease niet altijd de beste lease. Het is dus zaak voor u om een juiste balans te zien vinden tussen de juiste auto, de juiste voorwaarden en de juiste prijs.

Leaseauto bijtelling

Naast de factor prijs is er nog een andere factor die van financieel belang is. Namelijk de bijtelling die u privé hebt voor de auto. Een leaseauto is namelijk bedoeld voor zakelijk gebruik in eerste instantie. Als u er privé ook in rijdt dan vindt de Belastingdienst dat u een oneigenlijk voordeel hebt ten opzichte van andere automobilisten. Daarom wordt er een bepaald percentage van de nieuwwaarde van de auto bij uw inkomen opgeteld. Leaseauto’s vallen binnen een bepaalde bijtellingscategorie en het aangegeven percentage is dus het deel van de nieuwwaarde van de auto die u bij uw inkomen voor de belasting dient op te tellen.

Financial of Operational Lease?

Als u een auto wilt leasen zijn er verschillende leasevormen beschikbaar. Welke leasevorm voor u het meest geschikt is, is geheel afhankelijk van u persoonlijke voorkeuren en uw situatie. Het is belangrijk om u goed n te laten lichten over de verschillende vormen van lease, zodat u een bewuste keuze kunt maken. Sommige leasecontracten kennen een lange contracttermijn en vervelende boeteclausules waar u liever niet mee te maken krijgt. Ook komen er steeds meer leasevormen bij en verschillen de prijzen en voorwaarden per leasemaatschappij. Zorg er dus ook voor dat u de tarieven en voorwaarden van de verschillende aanbieder goed vergelijkt. Dat voorkomt een hoop narigheid en zorgt voor een optimale leaseovereenkomst.

In beginsel is er een onderscheid te maken tussen financial lease en operational lease. Het grote verschil daarbij is welke partij het eigendomsrecht van de auto heeft. Bij financial lease is het uiteindelijke doel dat u de auto van de leasemaatschappij koopt, bij operational lease blijft de leasemaatschappij ten allen tijde eigenaar van de auto, zowel juridisch als economisch. Dit laatste brengt voor de leasemaatschappij aanzienlijk minder risico’s met zich mee. De maatschappij heeft een duidelijk overzicht van de kosten en de risico’s zijn vaak zo ingeperkt dat de leasemaatschappij in nagenoeg alle gevallen gedekt is. De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor allerhande zaken omtrent de auto zoals de verzekering, de rente en afschrijvingen, mogelijke schade, het onderhoud en alle mogelijke vormen van pech. Eventueel kan het leasecontract zelfs een overeenkomst bevatten omtrent het gebruik van brandstof. Het verbruik van een bepaalde hoeveelheid brandstof is dan bij de leaseprijs inbegrepen. 

Wanneer operational lease?

Wanneer is het nu verstandig om een contract voor operational lease af te sluiten? Operational lease is meestal van toepassing op bedrijven die representatief over moeten komen en waarbij de medewerkers moeten kunnen vertrouwen op het gebruik van een betrouwbare auto, voorzien van alle gemakken. Vertegenwoordigers rijden bijvoorbeeld vaak in een auto die op basis van operational lease is aangeschaft. Zij zijn namelijk vaak op weg met de auto van klant naar klant en moeten ook een stukje vertrouwen en flair uitstralen naar de klant. Het is dan ‘not-done’ om in een oude auto aan te komen rijden en dus is een nieuwe auto in deze branches vaak gewenst. Na twee of drie jaar wordt de auto vaak dan ook weer ingeruild voor een nieuwe, waardoor het leasecontract op basis van operational lease weer wordt voortgezet.

Wanneer financial lease?

Financial lease wordt vaak toegepast op wat oudere, dus tweedehands, auto’s. Het doel bij financial lease is meestal om de auto uiteindelijk aan te schaffen en daar is het leasecontract dan ook op ingericht. Financial lease wordt bijvoorbeeld vaak ingezet bij bedrijven waarbij de werknemers weliswaar een auto benodigd zijn, maar waardoor de auto niet frequent gebruikt wordt. Er wordt dan uitgegaan van het gebruik van de auto voor meerdere jaren, met een uiteindelijke aanschaf van de auto door de werknemer zelf.

Personal of private lease is steeds populairder aan het worden. Voorheen was het alleen mogelijk om als bedrijf of als werknemer van een bedrijf een auto te leasen. Tegenwoordig is daar met personal lease, vaker private lease genoemd, verandering in gekomen. Het leasen van een auto is niet alleen meer toebedeeld aan het bedrijfsleven, maar je kunt nu ook als ZZP’er of privé-persoon een auto leasen. Voor veel mensen biedt dat een uitkomst, want de aanschaf van een auto brengt behoorlijk wat kosten met zich mee. Niet iedereen heeft de bedragen die hiermee gemoeid zijn tot zijn of haar beschikking en private lease maakt het toch mogelijk om een nieuwe auto toegankelijk te maken voor een breder publiek. Een breder publiek wil niet zeggen dat iedereen zomaar een auto kan leasen echter. Je hebt er wel een vast inkomen voor nodig en leasemaatschappijen zullen hier dan ook een bevestiging van vragen.

Voordelen private lease

De voordelen van private lease zijn o.a. de toegankelijkheid en de overzichtelijkheid. De toegankelijkheid heeft, zoals hierboven al vermeld, te maken met de bereikbaarheid van het aanschaffen van een nieuwe auto. De overzichtelijkheid heeft betrekking op de maandelijkse termijnen die u dient te betalen. U weet precies wat u maandelijks kwijt bent voor de private lease van uw auto. Bij het leasebedrag zijn namelijk vaak ook de verzekering en de reparatiekosten inbegrepen en indien uw auto naar de garage moet voor een reparatie wordt er direct vervangend vervoer voor u geregeld. Als u een auto in eigen beheer aan zou schaffen zit u ook met de kosten van de verzekering en reparaties. Omdat deze kosten bij de leaseprijs inbegrepen zijn bespaart u als het ware op deze kosten. De wegenbelasting en het eigenrisico zijn wel voor uw rekening, maar deze kosten zou u normaliter ook hebben bij de aanschaf van een auto. Uiteraard komen de brandstofkosten ook voor eigen rekening. Met private lease weet u dus precies wat u maandelijks kwijt bent aan autokosten en dat is voor veel mensen een prettig idee.

Nadelen private lease

Eén van de nadelen van private lease is, zoals bij alle gevallen van lease, dat u geen eigenaar bent van de auto. U betaalt eigenlijk om gebruik te mogen maken van de auto. Wel is het in sommige gevallen mogelijk om aan het einde van de leasetermijn de leaseauto voor een bepaald bedrag aan te schaffen. Echter is het dan ook weer mogelijk om een nieuwe auto uit te kiezen en deze opnieuw te leasen onder gelijke voorwaarden. Op die manier blijft u dus steeds een nieuwe auto rijden. Een ander nadeel is dat u met private lease een contract aangaat voor meerdere jaren. Gemiddeld ligt dit op twee tot drie jaren. De voorwaarden in dit contract zijn vaak vrij strikt en het is lastig om onder het contract uit te komen zonder dat u hier een hoge boete voor moet betalen. Zorg er dus voor dat u weet waar u aan begint en dat u zeker weet dat u aan de voorwaarden kunt voldoen. Leasen blijft hoe dan ook een vorm van lenen en u kent de leus: Pas op! Lenen kost geld! Ga een leasecontract dus altijd bewust aan en zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent van de voorwaarden. Dat kan u een hoop ellende besparen.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Gevonden voorwerpen op Schiphol

Volgende artikel lezen

Shortlease auto voor- en nadelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen