Het Energieprestatiecertificaat voor woningen

Het Energieprestatiecertificaat voor woningen

Met de stijging van de huidige energieprijzen is het geen overbodige luxe om de energiezuinigheid van je woning te laten berekenen. In bepaalde gevallen is het afleveren van een EnergiePrestatieCertificaat zelfs een verplichting. Hieronder vindt u meer info hierover.

Wat is een EnergiePrestatieCertificaat?

Het energieprestatiecertificaat of EPC geeft u een idee over de energiezuinigheid van uw woning. Met de huidige energieprijzen toch een belangrijk gegeven. Het kengetal (E-peil) dat je terugvindt op het certificaat is uitgedrukt in kilowattuur per m². Materialen, isolatie, verwarmingsinstallatie, ventilatie spelen hierbij een belangrijke rol en geven een indicatie van het verbruik. Hoe lager het kengetal, hoe energiezuiniger de woning. Uiteraard is deze weergave niet helemaal correct, omdat ook het verbruikgedrag en de gezinssamenstelling een rol speelt. Jonge woningen en appartementen scoren ook beter wegens minder energieverlies. Open bebouwingen zijn het minst energiezuinig.

Wanneer moet je een EPC voorleggen?

Op het moment dat u een woning verkoopt of te huur stelt voor langer dan 2 maanden, dient u dit certificaat voor te leggen. Dit wordt ook zo opgenomen in de notariële verkoopakte en moet ook vooraf in verkoopadvertenties kenbaar gemaakt worden. Ook appartementen, studio’s of studentenkamers ontsnappen niet aan de regelgeving. Voor een pand met gemengd gebruik (bv extra kantoorruimte) dient dit enkel opgemaakt te worden voor het woongedeelte. Het certificaat blijft 10 jaar geldig. Het is aangeraden om na het uitvoeren van energiebesparende investeringen een nieuw EPC te laten opstellen, zodat u een lagere score kunt voorleggen.

Een EPC is niet verplicht bij:- een verkoop van een deel van de eigendom, bijvoorbeeld bij een echtscheiding of verkoop van enkel vruchtgebruik of naakte eigendom- notariële schenking, inbreng in huwelijksgemeenschap- een onbewoonbare woning- woning zonder verwarming- nieuwbouwwoning aangezien voor deze woningen sowieso een EPB-aangifte moet gebeuren

Wie maakt een EPC op?

Een EPC wordt opgesteld door een energiedeskundige type A volgens de procedures door het Vlaams Energieagentschap opgelegd. Energieaudits mogen ook door deskundigen van het type B opgemaakt worden. Het verschil met een EPC is dat een audit niet verplicht is enkel advies betreft dat u vrijwillig kunt aanvragen, bijvoorbeeld in het kader van een nieuwe energiebesparende investering.

Controle

Het Vlaams Energieagentschap voert steekproefsgewijs controles uit op de aanwezigheid van een EPC.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 1 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Een woning gaan huren

Volgende artikel lezen

Bereid je voor voordat je een hypotheek afsluit

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen