Je hebt net een huis gekocht of zit volop in de verbouwingen. Maar, dan begin je even na te denken … Je heb geen keuken of deze is heel dringend aan vernieuwing toe. Een keuken aanschaffen is niet op één, twee, drie beslist. Tenzij je echt zeker bent van je stuk. Hieronder vind je alvast alle punten waar je moet opletten bij het kiezen van een keuken. Zodat de aanschaf een stuk vlotter kan verlopen.
Waar moet ik aan denken bij de aankoop van een keuken?
- Waar plaats ik men keuken? Indien ik men keuken verbouw waarmee moet ik rekening houden?
- Is de keuken enkel om vlug iets in op te warmen? Ben ik een hobbykok? Bak ik graag? Wil ik een leefkeuken?
- Een keuken plaats je meestal voor enkele jaren. Hou er rekening mee dat er eventueel kinderen kunnen bijkomen. Handig om bij stil te staan in de aanschaf van bv. een vaatwas, koelkast, de grote van de keuken, …
- Budget: Er bestaan keukens voor alle budgetten. Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat voor een bedrag van +/- 3000 € de keuken eerder een basiskeuken zal zijn. Alles kan een invloed hebben op het budget namelijk de keuze van meubelen, kleur, apparaten, accessoires, handgreep, … Sommige keukenzaken werken ook met een financiering, vraag er even na en natuurlijk kunt u ook even nagaan of de bank een lening wil geven om de verbouwing te financieren.
- Heb ik reeds bepaalde eisen? Bijvoorbeeld toestellen, werkblad, meubelen, kleur, greep, sanitair, …
- BTW van de keuken?
- Afmetingen?
Indien u naar een keukenshowroom vertrekt, kunt u beter alle afmetingen meenemen. (L x B x H van de ruimte en eventuele ramen, deuren, verwarming, leidingen, etc waar rekening mee gehouden moet worden.) Op die manier kunnen de keukenverkopers heel gemakkelijk een offerte opstellen. Let wel op, sommige zaken werken op afspraak.
Waar plaats ik mijn keuken?
In de eerste plaats zal het huis zelf een grote rol spelen. Is er reeds een keuken aanwezig of niet? Is er mogelijkheid om te veranderen van ruimte?
- De aanwezigheid van water, elektriciteit, een afvoer en een eventuele afvoer voor de dampkap.
- Wil je zelf veel ramen of is dit niet zo belangrijk?
- Wens ik een zicht op de tuin?
- Heb ik een berging nodig dichtbij de keuken?
- Welke opstelling wil ik? Is dit mogelijk in die bepaalde ruimte?
Iedereen heeft zo wat zijn eigen mening en gevoel van hoe een keukenruimte er moet uitzien. Indien u niet direct een idee hebt, dan is het beter om een architect erbij te roepen.
De keuken verbouwen, waarmee moet ik rekening houden?
Er is reeds een bestaande keuken maar deze zou je willen vernieuwen.
- Wil ik de leidingen wel aanpassen? Indien u naar een volledige nieuwe opstelling gaat, dan moet u hier zeker mee rekening houden.
- Ben ik bereid om de vloer ook te vernieuwen? Indien u veranderd van keuken, moet u er rekening mee houden dat niet elke keukenfabrikant dezelfde diepten heeft. Indien de oude keuken een sokkel heeft, zal u deze hoogstwaarschijnlijk moeten afbreken. Of indien de vloer tot tegen de keuken geplaatst werd, zal deze nu iets te kort zijn.
- Zal de verlichting nog correct zitten of zal ik deze ook moeten aanpassen?
- Moeten er nog andere afbraken gebeuren? In ieder geval is de keuken één van de laatste afwerkingen van de ruimte.
- Zal ik het plafond moeten vernieuwen of zal ik de plafondafsluiting moeten veranderen?
De keuze van de meubelen en het werkblad?
Deze hangt van verschillende factoren af. In de eerste plaats zal uw eigen smaak een heel grote rol spelen. Daarnaast heb je natuurlijk ook de mogelijkheden, want niet alles zal mogelijk zijn. De keukenruimte zal dan bijvoorbeeld ook een rol spelen in het soort kasten die er geplaatst worden. Hieronder heb je enkele punten waar je even kunt over nadenken.
- Reeds een voorkeur voor het kleur van de deurtjes? Er zijn heel veel verschillende soorten deurtjes. Zo heb je bijvoorbeeld volle houten deuren, mdf, laminaat,… Deze zijn dan ook in allerlei verschillende kleuren en afwerkingen beschikbaar: glanzend, mat, afgerond, insneidingen,…
- Werkblad in laminaat, composiet, graniet, keramiek, inox, glas, hout, corian, …
- Handgreep: greeploos, lange handgreep, korte handgreep, druksysteem, …
- Gewone kasten of eerder speciale kasten? (speciale uitdraaikasten, laden ingewerkt of zichtbaar, rolluikkasten, elektrisch gestuurde kasten, …)
- De hoogte van het werkblad, dus al dan niet kleinere kasten, kleinere plint, fijner werkblad?
- Wenst u kolomkasten, heel hoog, lage, …
- Toestellen ingebouwd of gewoon een plaats voorzien om losse toestellen te plaatsen.
Waar zitten de verschillen in prijs/kwaliteit in de keuken?
- Is de binnenkant van de kasten wit of gekleurd?
- Liggen de legplanken vast of kun je zeer gemakkelijk naar voor trekken?
- Scharnieren: Ga gerust even na of u aan de kolomkastdeuren kunt hangen. Voor u dit doet best even navragen in de showroom, zodat u de toestemming hebt om dit te doen.
- Hoeveel gewicht kunnen de laden aan? Ga gerust even na of u in de laden kunt staan, vraag wel eerst de toestemming in de keukenshowroom.
- Is er demping op de deuren?
- Hebben de kasten fluisterranden (stofranden)?
- Waarvan zijn de kastdeuren gemaakt? Volle houten deuren zullen bv. een stuk duurder zijn, ook de afwerking speelt een rol.
- Rusten de kasten op pootjes of op een sokkel?
- Welke soort kasten zijn er aanwezig, een gewone kast zal goedkoper zijn als een ladekast, apothekerkast, …
- Hoe is de plint afgewerkt?
- Komt de kast toe in modules of moet deze nog samen gezet worden?
- Word de keuken geplaatst?
Wat is het verschil tussen pootjes en een sokkel?
Vroeger werd heel dikwijls gebruikt gemaakt van een sokkel. Dit was een verhoging van de keuken al dan niet in beton, steen, hout, … Een sokkel ondersteund de gehele keuken. Maar deze sokkel heeft natuurlijk wel enkele minpunten. Als eerste is de ruimte niet altijd even waterpas, waardoor de keukenkasten wankel staan op de sokkel. Om dit aan te passen worden er kleine houtspietjes gebruikt om dit te corrigeren. Dit een tijdrovend werk om de keuken zo te plaatsen en niet altijd correct. Als tweede is er ook een probleem vanaf dat er zich een lek voordoet. Het water komt tussen de kasten en de sokkel te staan en u kunt hier niet meer aan. Dit kan ook niet uitdrogen. Waarna de keuken zal schimmelen en met tijd beginnen opzwellen.
Indien u een keuken op pootjes zet, zult u deze zaken niet voorhebben. Elke module (elke kast afzonderlijk) heeft zijn eigen aantal pootjes, deze pootjes bevinden zich in de hoeken van de kast. Waardoor de kasten zeer stevig ondersteund worden. De pootjes kunnen afzonderlijk uitgedraaid worden om de kast waterpas te kunnen plaatsen als de ruimte niet helemaal recht is. Daarnaast is er geen enkel probleem met water. Vanaf dat er zich een lek voordoet kan de plint zeer gemakkelijk weggenomen worden waarna u onder de kasten kunt kuisen en het water kunt weghalen. Indien u wenst kunt u de plint nog wat weglaten, waarna alles mooi kan uitdrogen.
Welke apparaten heb ik nodig?
Hebt u reeds enige ervaring met bepaalde merken, voor- of nadelen? In ieder geval heeft elk merk zijn voor- en nadelen. Ieder merk heeft zijn toestellen waarmee ze uitpakken, waarmee ze gekend zijn.
Er zijn heel veel verschillende apparaten en deze hebben allemaal hun eigen functies. U kunt de toestellen even samen met uw keukenconsulent of elektrozaak bespreken en overlopen.
Welke toestellen kunnen allemaal in de keuken?
- Kookplaat;
- Dampkap (groep, eiland-, wanddampkap, koolstoffilter);
- Vaatwas;
- Koelkast (Amerikaanse, los of inbouw);
- Inbouw koffiezet
- Oven (combi);
- Magnetron
- Stoomoven (hoge druk of lage druk);
- Warmhoudlade;
- Kookfornuis (oven en kookplaat in één);
- TV.
Houd er rekening mee het blijven elektrotoestellen, dus is de kans groter dat er eens iemand moet langskomen. Er zijn keukenzaken die een extra garantie bieden zodat u langer en zonder probleem van uw keuken kunt genieten.
Indien u geen toegang hebt tot warm water of deze zit heel ver weg, kan het ook wel gemakkelijk zijn om een boiler te voorzien onder de spoelbak zodat je direct warm water kunt voorzien.
Sanitair, accessoires en verlichting?
Bij de keuze van de spoelbak moet u met bepaalde zaken rekening houden. Er zijn verschillende materialen de meest genomen materialen in de keuken zijn inox, kunstof, graniet, maar daarnaast wordt de spoelbak ook wel eens doorgetrokken in het materiaal van het werkblad. Dit kan dan bijvoorbeeld in corian, composiet, … In ieder geval zijn er veel verschillende modellen beschikbaar maar niet ieder model zal in de spoelkast passen. U hebt twee mogelijkheden: je kiest een spoelbak en zoekt de kast erna of je kiest de kast en zoekt een passende spoelbak.
Na de spoelbak hebben we dan nog de kraan. Daarbij hebben we ook de inox en de graniet, … Hierbij heb je ook heel veel verschillende soorten. Hou er rekening mee dat indien je een inoxen spoelbak gekozen hebt dat de kraan niet te zwaar is tegenover de spoelbak, anders zou de kraan wat schuin kunnen staan. Bij de kraan hebben we naast de verschillende modellen ook al enkele speciallekes. De heetwaterkraan, kraan met gezuiverd water, kraan met aangepaste ledverlichting, …
Als u dan verder gaat kijken naar de accessoires is het goed om even stil te staan bij de opstelling van uw keuken. Hebt u bijvoorbeeld een eiland of hangt een stuk van uw keuken niet tegen de wand. Dan kan je een stopcontact in uw werkblad gebruiken.
Hebt u een kookplaat of een spoelbak tegen de muur, dan kunt misschien een bescherming voorzien. Hierbij kun je ook verschillende kanten op namelijk in de eerste plaatst kunt u verven of tegelen. Maar daarnaast is het ook mogelijk om uw werkblad te laten doortrekken in een spatwand of u voorziet een inoxen of een mooie glazen nisbekleding. Het is allemaal mogelijk.
Hebt u veel lichtinval in uw keuken en waar zijn deze ramen voorzien? Indien het donker is buiten hebt u dan nog voldoende licht in uw keuken? Indien u aan het werk bent in uw keuken kan het ook wel handig zijn om verlichting te voorzien onderaan uw kasten. Er bestaan enorm veel verschillende soorten armaturen. Daarnaast kunt u ook nog kiezen uit verschillende soorten verlichting zoals led, halogeen, …
Wenst u te kunnen zitten in uw keuken? Als eerste zult u dan wel een tafel nodig hebben. Dit kan op twee verschillende manieren. Een losse tafel om aan te zitten of een stuk die vast hangt aan uw keuken. Daarnaast kunt u ook nog kiezen om dit op bar hoogte, werkblad hoogte of tafelhoogte te voorzien. Ten laatste om te kunnen zitten zult u ook nog wel stoelen nodig hebben, dit zal wat te zien zijn aan de hoogte van de tafel. Er zijn ook keukenzaken die stoelen kunnen aanbieden.
Andere accessoires:
- Bestekindeling om in uw laden te voorzien;
- Handdoekendrager;
- Vuilbak;
- Kruiden rekje;
- Relingssysteem;
- Antislipmaten.
Indien u nog meer vragen hebt in verband met een keuken kunt u terecht in heel veel verschillende keukenshowrooms. Hou er wel rekening mee dat sommigen op afspraak werken. Alvast veel succes met de aankoop.