Het ontstaan van de stofzuiger

Stofzuiger eerste

Ook het handige huishoudelijke apparaat de stofzuiger heeft ergens zijn oorsprong liggen en is door iemand bedacht. In dit artikel alles over het ontstaan.

Hoe het begon

De Engelse ingenieur Herbert Booth bedacht in 1900 de stofzuiger. Hiervoor bliezen mensen hun vuil altijd gewoon weg, maar niemand kwam op het idee om het in een bak of zak op te zuigen, en het dan later in de afvalbak te dumpen. Booth kwam in 1900 dus met de stofzuiger, de Booth Machine genaamd. Dit ding woog maar liefst 50 kilo – net zoals alle nieuwe uitvindingen trouwens, zoals de computer – en werd op een kar voortgetrokken door paarden. De Booth Machine kwam nooit zelf het huis in; terwijl buiten iemand de motor bediende, werd door een ander een lange, metalen slang het huis in getrokken en werd het huis gezogen. Natuurlijk was dit alleen mogelijk voor de rijke lui of bedrijven; voor het normale volk was dit nog veel te duur.
Voordat dit idee gelanceerd werd, was er al veel uitgeprobeerd met soortgelijke machines. De Amerikaan Ives W. McGaffey ontwierp bijvoorbeeld een zuiger die in werking werd gesteld als je in een leren bal kneep. Dit koste echter te veel energie, en dit apparaat werd nooit een succes.

Meer uitvindingen..

In 1907 bracht het Amerikaanse bedrijf Hoover Suction Sweeper Company een wat lichtere stofzuiger op de markt. Deze woog nog ‘maar’ 20 kilo. Het sloeg echter niet aan, dus besloot het bedrijf om demonstraties bij mensen thuis te geven. Een erg goed idee, want nu konden mensen met eigen ogen de voordelen van deze hoover stofzuiger zien, zoals het genoemd werd. De hoover werd erg populair, en ook in Europa werden er nu veel verkocht. Er werden steeds meer modellen bedacht en geproduceerd, en in de jaren 30 was ook Nederland verkocht. De stofzuiger was nu helemaal in het normale huishouden opgenomen, en het zorgde samen met vele andere huishoudelijke uitvindingen voor aanzienlijk minder werk in huis voor de Nederlandse huisvrouw.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Een Huiswerkvrije School

Volgende artikel lezen

I-pad VS. E-reader wat leest beter?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen