Het ontstaan van moederdag

Moederdag

Anne Jarvis, de oprichtster van Moederdag, is een alleenstaande lerares, die veel bewondering heeft voor haar moeder. Haar moeder is een oprichtster van diverse clubjes voor moeders die kinderziektes proberen te bestrijden.

Ontstaan van moederdag

In de geschiedenis dateren de vroegste vieringen van Moederdag al rond 1600. Dit gebeurde in Engeland. Door ” Rhea, de moeder van Griekse goden ” te vereren werd 1 dag in het jaar al “mothers sunday”genoemd. Deze zelfde dag werden voor alle moeder gevierd. Sinds 1914 wordt ook Moederdag in Amerika geweest en in Nederland is het de dag geworden dat moeders in de watten worden gelegd en cadeautjes krijgen.

Anne Jarvis

Toen Anne Jarvis moeder overleed heeft zij de eerste zondag na haar overlijden een persoonlijke eerbetoon georganiseerd voor haar moeder. Deze eerbetoon werd “General Memorial Day off all Mothers “genoemd. Maar het heeft tot 1914 geduurd voor het een officiële Moederdag werd. In die tijd heeft Anne Jarvis vele brieven gestuurd en van alles geprobeerd te organiseren om deze dag erdoor te krijgen. Uiteindelijk is ze hiermee geschiedenis geworden en voor alle moeders een grote voorbeeld geworden.

Moederdag in Nederland

In Nederland kwam Moederdag pas vanaf 1922. In 1927 kregen zelfs kinderen van de scholen een tulp mee na huis om aan hun moeder te geven. Tegenwoordig is het meer een commerciële dag, winkels doen het dan goed met de verkopen voor Moederdag. Er kwamen ineens een heleboel dingen op de markt, zoals speciale Moederdag taarten. Maar bloemen waren toch wel de toppers. Tegenwoordig maken kinderen vaak dingen op school zodat ze dat aan hun moeder kunnen geven. Klusjes van moeder wordt vaak uit handen genomen, of een lekkere ontbijtje op bed. Ook gaan gezinnen dan vaak naar opa en oma om ook hun een fijne Moederdag te wensen en hun een presentje te geven.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

India de cultuur

Volgende artikel lezen

Caravaggio: zijn leven en werk

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen