Slecht gekozen wachtwoorden geven aanleiding tot eenvoudig binnendringen van derden in uw persoonlijke gegevens (e-mail, inloggen bij websites, …).
Studies geven aan dat men te veel enkel kleine letters gebruikt (a .. z), te korte wachtwoorden, veelvuldig persoonlijke informatie kiest (geboortedatum, naam vriend/vriendin, …), …
We zijn er meestal wel van bewust dat we onze wachtwoorden te gemakkelijk maken en meestal doen we er pas iets aan als het te laat is.
Gelukkig zijn er een paar simpele trucjes om het voor hackers moeilijker te maken! Het kiezen van een veilig wachtwoord is hierbij het belangrijkst.
Lengte paswoord
De eenvoudigste paswoorden om te kraken, zijn de korte paswoorden (4 karakters). Het aantal mogelijkheden verkleint met het aantal karakters.
Kies dus een wachtwoord met minstens 8 karakters
Karakters
Meestal kiezen we enkel letters of enkel cijfers.
Om de mogelijkheden maximaal te benutten, gebruik je best beide, bvb 5 letters aangevuld met 3 karakters. Gebruik voor de letters tevens een mix van hoofdletters en kleine letters.
Bvb : A7bR5ds3
Gebruik geen voor de hand liggende zaken
Sommigen gebruiken als wachtwoord de naam van vriend/vriendin of de namen van de kinderen. Probeer dit te vermijden en maak een mix.
Extra tip : neem een eenvoudig te onthouden zin en neem de eerste letters of cijfers
“Mijn zoon Tim kon lopen op 5 jaar” wordt MzTklo5j
Wijzig tijdig je paswoord
Wijzig op regelmatige basis je wachtwoorden, bijvoorbeeld op maandelijkse basis.
Als je deze ergens extern opslaat, zorg dat men hier ook geen eenvoudige toegang heeft (blaadje papier in portefeuille, opslaan in de gsm, …)
Gebruik een eigen code
Een laatste mogelijkheid is het wijzigen van karakters door eenvoudige varianten.
Vervang bvb de letter ‘o’ door het cijfer ‘0’, vervang de letter ‘a’ door het cijfer ‘4’.
Voorbeeld : 34karaoke69 wordt : 34k4r40ke69″