Waarom moet een hond luisteren en sociaal zijn

Hond bijten trainen sociaal luisteren

Veel mensen die in Nederland een hond hebben gedragen zich onverantwoordelijk ten opzichte van de maatschappij, niet alleen hebben mensen last van honden maar soms is het ook ronduit gevaarlijk met bepaalde honden over straat te gaan.

Het heeft alles te maken met training en socialisatie.

Waarom geen training of cursus?

Veel mensen die een hond nemen is het niet de eerste hond, maar soms al de tweede, de derde etc. Ze zijn met de eerste hond en misschein ook de tweede hond nog wel op cursus geweest en ze gaan ervan uit dat ze de hond nu zelf wel op kunnen voeden

Dan zijn er mensen die niet naar cursus of training geen omdat ze zelf wel weten hoe ze de hond moeten leren luisteren, of de honden daar gelukkig van worden is vraag 2 natuurlijk.

En dan is er nog een groep die het zielig vindt dat honden regels opgelegd moeten krijgen, de honden zijn hun kindjes en ze mogen heel veel zoniet alles.

Probleem

We zien heel veel honden die bijvoorbeeld als ze meegaan naar een restaurant daar de boel op stelten zetten omdat er mensen binnenkomen en de hond territoriaal gedrag vertoont of omdat er een andere hond binnenkomt. Er zijn ook honden die met hun baasje gaan wandelen. Er zijn uiteraard allerlei hulpmiddelen in de handel om dergelijk gedrag weer in de hand te krijgen voor de baas, echter dit zijn lapmiddelen en op den duur niet toereikend.

Daarnaast het probleem dat je van iedereen tips krijgt en goed of slecht ze worden allemaal uitgeprobeerd en als het na 1 keer geen resultaat heeft werkt het niet en wordt het dus weer aan de kant geschoven.

Inmiddels zijn we zover dat camping, wandelgebieden, restaurants etc honden weigeren (en terecht) omdat veel eigenaars hun honden niet onder controle hebben of hun hond hun gang laten gaan zonder te corrigeren.

Veel eigenaren zijn zich ook niet bewust van het feit dat ze met een moordmachine over straat gaan, een hond die bijvoorbeeld gromt naar mensen en zeker naar kinderen is een potentieel dodelijk wapen.

Helpt het als je training volgt met je hond?

In het geval van een asociale hond helpt het inderdaad niet als je training volgt, een gehoorzaamheidstraining kun je pas gaan doen vanaf het moment dat je hond sociaal is naar mens en dier, op de gehoorzaamheidstraining leren ze je de hond dingen te leren die je in het dagelijks leven nodig hebt.

Bij een gehoorzaamheidstraining leert de instructeur de baas hoe hij zijn hond bepaalde vaardigheden aan moet leren, echter hiervoor is het nodig dat de hond sociaal is.

Socialisatieklas

In Australië hebben ze socialisatieklassen, als je met je hond geen diploma hebt gehaald van de socialisatieklas mag je met je hond niet op de openbare weg en op openbare plaatsen komen.

In Nederland hebben we iets dergelijks (helaas) niet maar het slechtste wat je kunt doen is je hond weghouden van andere honden en mensen. Het is uiteraard belangrijk dat je dat wel op een veilige manier doet. Muilkorf je hond en ga wandelen met een groep hondenbezitters die allen sociale honden hebben. Ga op bezoek bij mensen met een sociale hond (muilkorf je hond wel) en beloon je hond voor elke keer als hij goed gedrag vertoont.

Kunst afkijken

Het is belangrijk dat een asociale hond de kunst af kan kijken van een sociale hond en met een giga beloning van het baasje als hij het goed doet zal dit leren nog veel sneller gaan.

Door een asociale hond overal mee naar toe te nemen krijg je als baas bovendien een steeds betere band met je hond waardoor je ook meer en meer zijn leider wordt en hij zich dus ook aan jou op kan trekken.

Uiteraard is het belangrijk dat de veiligheid voorop staat dus gebruik indien nodig een muilkorf.

Training

Het trainen van een asociale hond begint dus met het socialiseren van een hond.

Let wel 99% van de honden worden niet asociaal geboren maar wel gemaakt door gebrek aan socialisatie. Als ze asociaal gemaakt zijn moet het in 75% van de gevallen ook lukken om de hond weer sociaal gedrag aan te leren. De overige 25% hebben een dusdanig trauma opgelopen dat het niet meer goed komt of hij heeft zoveel succes gehad met zijn asociale gedrag dat hij ook nooit meer sociaal gedrag aanleert, in dat geval is het alleen maar zaak dat je de veiligheid van de maatschappij waarborgt door voorzorgsmaatregelen te nemen bijvoorbeeld in de vorm van een muilkorf als je de straat op gaat.

Op het moment dat je zover bent met je hond dat hij sociaal is naar andere honden en naar mensen is het belangrijk dat je met de hond op cursus gaat dan wel gaat trainen met de hond in gehoorzaamheid. Het is niet nodig om met een model hond over straat te gaan maar als jij je hond goed onder appel hebt geeft je hond voor niemand overlast en zul je hem met nog meer plezier meenemen. Bovendien heb je de verantwoording over je hond genomen wat alleen maar lovenswaardig is!!

Doe jezelf, je hond en de maatschappij een plezier socialiseer hem en train hem.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 1 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

De hond als retriever

Volgende artikel lezen

De geschiedenis van de hond

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen