Horoscopen en sterrenbeelden

Horoscopen en sterrenbeelden

Iedereen kent de dierenriemtekens die de basis vormen van de horoscopen die we kennen. Een jaar wordt in de astrologie onderverdeeld in twaalf perioden die elk met een sterrenbeeld overeenkomen. Het dierenriemteken van de periode waarin je geboren bent, bepaalt je dagelijkse gemoedstoestand en je persoonlijke karaktertrekken. Het hele horoscopen systeem wordt commercieel uitgebuit en we kunnen elke dag onze persoonlijke horoscoop lezen in tijdschriften en dagbladen, wil je meer weten over horoscopen, dierenriemtekens en hun relatie met de astrologie, lees dan rustig verder.

Horoscopen en astrologie.

Astrologie is de wetenschap die zich bezig houdt met het bestuderen van de hemellichamen en hun invloeden op ons dagelijks leven. De oude Grieken waren veel met astrologie bezig en konden hiermee zelfs de toekomst voorspellen. Astrologen verdeelden het heelal en de sterren in groepen die ieder een dierenriemteken kregen. Het berekenen van de horoscopen was eigenlijk, maar bijzaak voor hen. Toch kennen we het gebruik van horoscopen ook nu nog. Elk dagblad of tijdschrift heeft een horoscopen rubriek. De astrologie was ervan overtuigd dat het leven van de mens bepaald werd door deze hemellichamen en de sterren of dierenriemtekens vanaf het moment van de geboorte. Ze gingen zelfs verder door te beweren dat je hele levensloop vooraf bepaald werd door de hemellichamen en hun positie ten opzichte van elkaar. Hieruit ontstonden de huidige dagelijkse horoscopen die je elke dag voorspelden wat je kon verwachten. Astrologie werd niet alleen gebruikt om horoscopen te maken en voorspellingen te doen. De stand van de hemellichamen en de dierenriemtekens waren een middel om zich te oriënteren en te helpen navigeren op zee. Ze werden ook gebruikt als een soort kalender om de seizoenen aan te duiden. 

De eenvoudige horoscopen.

Eenvoudige horoscopen houden rekening met de tijd van de geboorte van een persoon, de datum, het jaar en het dierenriemteken dat bij de geboorte op de voorgrond staat. Een jaar wordt volgens de astrologie onderverdeeld in twaalf delen, die elk vernoemd worden naar een sterrenbeeld dat in die periode dominant aanwezig is. Deze dierenriemtekens hebben zowel positieve als negatieve eigenschappen en worden meestal persoonlijk berekend. Horoscooptekens duiden de posities van de sterrenbeelden ten opzichte van elkaar aan en werden in de loop van de geschiedenis door de astrologie gebruikt. Niet alleen om de toekomst van individuen, maar ook om de toekomst van landen en zelfs van de wereld te voorspellen. Het waren vooral de astrologen die de astrologie beheersten en voorspellingen konden doen.

De gebruikelijke dierenriemtekens in horoscopen

In onze horoscopen worden meestal de twaalf dierenriemtekens gebruikt. Deze dierenriemtekens zijn letterlijk overgenomen uit de astrologie. De twaalf dierenriemtekens zijn:

 • De ram van 21 maart tot 19 april;
 • De stier van 20 april tot 20 mei
 • De tweeling van 21 mei tot 20 juni;
 • De kreeft van 21 juni tot 22 juli;
 • De leeuw van 23 juli tot 22 augustus;
 • De maagd van 23 augustus tot 22 september;
 • De weegschaal van 23 september tot 22 oktober;
 • De schorpioen van 23 oktober tot 22 november;
 • De boogschutter van 23 november tot 21 december;
 • De steenbok van 22 december tot 19 januari;
 • De waterman van 20 januari tot 19 februari;
 • De vissen van 20 februari tot 20 maart.

Word je geboren op de overgang tussen twee dierenriemtekens dan is het teken dat op de vooravond aanwezig is bepalend voor je toekomst. In Europa gebruiken wij de Griekse horoscoop die afkomstig is uit de astrologie. Maar Chinese inwijkelingen vieren nog steeds de jaarwisseling volgens deze van de Chinese horoscopen die eigenlijk weinig met onze opvattingen over astrologie rekening houden. De Chinese horoscoop verschilt in vele opzichten van de Griekse horoscoop. Hoelang deze Chinese horoscoop al in gebruik is weet niemand, maar men vermoedt dat deze zeker zo oud is als die van de oude Grieken. In de Chinese horoscoop worden geen dierenriemtekens gebruikt, maar de namen van dieren: rat, os, tijger, konijn, draak, slang, aap, zwijn of varken, paard, schaap, haan en hond. Deze dierentekens worden telkens gecombineerd met de basiselementen metaal, water, hout, vuur en aarde. Hierdoor hebben Chinezen een maankalender die in cyclussen van zestig jaar verloopt.

Zin en onzin van horoscopen

De huidige horoscopen die in dagbladen en tijdschriften te vinden zijn, worden niet meer door astrologen berekend. Ze gebruiken wel de dierenriemtekens uit de astrologie, maar hebben niets meer met de eigenlijke astrologie te maken. Hierdoor is hun waarde niet meer van toepassing. Toch kunnen astrologen door middel van de astrologie de toekomst voorspellen en berekenen mits deze berekeningen ernstig worden uitgevoerd. Gekende voorspellingen zijn bijvoorbeeld die van de sterrenkundige Nostradamus die erg juist bleken te zijn. In de loop van de eeuwen werden de uitslagen van oorlogen en aanslagen tegenover machtige politici voorspeld door astrologen en dit met een zeer grote nauwkeurigheid. Nancy Reagan vroeg advies bij een astroloog tijdens de ambtstermijn van haar man Ronald Reagan. Horoscopen blijven interessant en plezierig om lezen. Wanneer ze uitgevoerd worden door echte astrologen kan men vrij nauwkeurige voorspellingen doen die voor elk dierenriemteken individueel bepaald moeten worden. Het is ook heel leuk dat iedereen weet met welk dierenriemteken hun geboorte overeenkomt.  

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Bezienswaardigheden Madrid

Volgende artikel lezen

De Aarde: een unieke planeet in ons zonnestelsel

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen