Huisvesting jongvee

Kalveren jongvee

Als er een kalfje wordt geboren, wordt het kalf meestal direct bij haar moeder weggehaald. Ze worden dan gelijk al gehuisvest in groepshuisvesting met 2 á 3 kalfjes in een van de 3 oude varkenshokken die bestaan uit een betonnen vloer op het voeder gedeelte en daar achter roosters met smalle rooster spleten.

Kalveren

Als er een kalfje wordt geboren, wordt het kalf meestal direct bij haar moeder weggehaald. Ze worden dan gelijk al gehuisvest in groepshuisvesting met 2 á 3 kalfjes in een van de 3 oude varkenshokken die bestaan uit een betonnen vloer op het voeder gedeelte en daar achter roosters met smalle rooster spleten. Daarop wordt voor elke nieuwe lichting zaagsel met kalk op gestrooid. Daarboven op komt dan nog een laag stro. Er is hier plek voor ongeveer 12 kalfjes. De vaarskalveren blijven hier ongeveer 2 weken en gaan dan naar de volgende groep. De stiertjes gaan minimaal 14 dagen mee met de veehandelaar. De kalveren krijgen hier 2x per dag alleen melk, de eerste dag biest van de moeder en later gewone koemelk.

Jongvee 0,5-4 maanden

De kalveren komen hier in groepen van 2 tot 5 kalveren als ze ongeveer 2 weken zijn en gaan naar de oudste kalveren als ze 3 á 4 maanden zijn. Het zijn 3 hokken die achter in de machineloods staan en  bestaan uit houtenhekken  waarin een dikke laag stro gestrooid wordt.  Een van de 3 hokken heeft een Zweeds zelfsluitend voerhek waar de kalveren leren eten door een voerhek. Totdat ze 10 weken zijn krijgen de kalfjes nog 2x per dag melk, maar ze krijgen ook hooi, luzerne en brok bijgevoerd. Dit krijgen ze om de penswerking op gang te brengen. Ook hebben ze beschikking over vers drinkwater. Na ongeveer 10 weken krijgen ze alleen hooi, brok en water. Hier is plek voor max 15 kalfjes

Jongvee 5-13 maanden

De kalfjes komen hier als ze ongeveer 4 maanden zijn. Hier krijgen ze hooi/kuilgras en brok. Ze blijven hier tot een maand voordat ze rijp zijn voor inseminatie, en dat is ongeveer bij 13 maanden. Hier leren de kalveren liggen in boxen en lopen op roosters. Er zijn hier 18 ligplaatsen. Ook hier staat weer een Zweeds zelfsluitend voerhek. De boxen hebben rubberen matten als bedekking en elke dag worden deze schoongemaakt en word er een vers laagje zaagsel op gestrooid.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Temperatuur en lichtintensiteit bij jongvee

Volgende artikel lezen

Stallen voor Jongvee

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen