Ijzertekort

ijzertekort

Voor veel mensen is het herkenbaar; je bent futloos, soms zelfs duizelig. Dan kan er sprake zijn van ijzertekort.

Waar dient ijzer voor?

Ons lichaam heeft naast vitaminen ook mineralen nodig. Ijzer is daar een van. Het zorgt voor de vorming van heam in de rode bloedcellen. Met heam wordt de rode bloedkleurstof bedoeld. De rode bloedcellen zorgen voor transport van zuurstof van de longen naar de andere lichaamsdelen. Maar dat is niet de enige functie van dit mineraal. Het zorgt ook voor de afbraak van schadelijke stoffen door de productie van afweerstoffen te stimuleren.

Hoeveel heb ik nodig?

Om alles goed te kunnen laten functioneren hebben we een gezonde ijzervoorraad nodig. Deze bedraagt tussen de 800 mg en 1500 mg. Maar hoeveel moeten we nu dagelijks binnen krijgen om deze voorraad op peil te houden. De dagelijkse behoeft van mannen is ongeveer 1 mg. Bij vrouwen ligt dat iets hoger, nl 1-2 mg. En is de vrouw zwanger, dan is er dagelijks nog meer nodig, rond de 2,5 mg.

Ijzertekort

Wanneer er een tekort aan ijzer in het lichaam is, neemt het zuurstoftransport af en kunnen de spieren onvoldoende zuurstof vasthouden. Een bekend symptoom wat kan onstaan is futloos voelen en last hebben van hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid na inspanning. Maar er zijn nog meer tekenen die kunnen duiden op een tekort aan ijzer. Zo is je weerstand minder, waardoor je eerder vatbaar bent voor infecties. Ook broze nagels en een onstoken tong kunnen veroorzaakt worden door een ijzertekort. Tenslotten kun je last hebben van aanhoudende vermoeidheid, bloedarmoede en bleekheid.

Ijzertekort aanvullen

Wat kun je doen wanneer je ijzergehalte niet op peil is. Belangrijk is om het tekort weer aan te vullen. Dit kun je doen door voedingsmiddelen te eten die veel ijzer bevatten. Voorbeelden hiervan zijn; vlees, vis, gevogelte, broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten en citrusvruchten. Vaak denkt men hierbij aan spinazie. Hier zit weliswaar veel ijzer in, maar helaas wordt dat niet zo goed door het lichaam opgenomen. Om de opname van ijzer te bevorderen, kan vitamine C helpen.
Er kan ook voor een ijzersupplement gekozen worden. Hiermee moet wel uitgekeken worden, vooral tijdens een zwangerschap. Een teveel aan ijzer is namelijk ook niet goed en zelfs giftig.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Kaki, goed bij caroteen tekort

Volgende artikel lezen

6 anti-verveel tips voor regenachtige middagen (kids editie)

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen