Kaki, goed bij caroteen tekort

Kaki
ComputerComputer

Deze oranje vrucht is in Nederland nog niet zo heel bekend. Maar daarom zeker niet minder smakelijk! En daarbij o.a. vanwege de grote hoeveelheid b-caroteen ook nog eens erg gezond.

Persimmon

De kaki is een typische najaarsvrucht, ook wel bekend onder de engelse naam persimmon. In Azie groeit deze vrucht in het wild in een gematigd klimaat. Maar ook hoog in bergebieden in de tropen komt ze voor. Ondanks dat het een najaarsvrucht is, is de kaki in europa 12 maanden per jaar verkrijgbaar.

Looizuur

De vrucht heeft wel iets weg van een tomaat, maar dan oranje. Echt lekker is de kaki pas wanneer ze goed rijp of zelfs overrijp is. Het oranje vruchtvlees is dan zacht en het looizuur is dan uit de vrucht verdwenen. De pitten zijn niet eetbaar.

Caroteen

Naast erg lekker, is de kaki ook nog eens erg gezond. De vrucht bevat veel vitamine C en caroteen. Door de zoete smaak is ze ook geschikt om in desserts te gebruiken en ook kinderen zijn er dol op.

Fruitboom

De kaki groeit aan een boom, een bladverliezende, subtropische fruitboom. Het gebruik ervan is in de chinese geneeskunde allang bekend. Ziektes die het gevolg van radio activiteit worden ermee bestreden. Hiervoor worden bladeren en schors gebruikt. Het vruchtvlees werkt positief bij leukemie.

Plutoniumbom

In 2002 was het 55 jaar geleden, dat aan het eind van de tweede wereldoorlog de plutoniumbom viel op Nagasaki. Hoewel een groot deel van de stad werd verwoest, ontdekte Marijke Crefeld de kaki, die dicht bij het epicentrum stond, maar de ramp had overleefd. Ze hoorde van een bewoner van de stad, dat hij al 10 jaar lang thee dronk van de bladeren. Dit deed hij om de gezondheidsklachten veroorzaakt door de bom, te bestrijden.

Liefdesenergie

Door de Japanners wordt de kakivrucht geofferd. Ze staat voor hen symbool voor universele liefdesenergie.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Relaxatie technieken voor spier en geest

Volgende artikel lezen

Ijzertekort

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen