Een kernreactor levert onze huizen warmte. Ze worden ook gebruikt in de medische wereld en zorgen ervoor dat schepen en onderzeeers voortstuwing krijgen. Maar zijn we deze kernenergie echt nodig?
Geschiedenis
De eerste kernreactor werden gebouwd om plutonium voor kernwapens te maken. Daarnaast gebruikte de Amerikaanse marine ook kernreactors voor dezelfde wapens. In 1954 werd ontdekt dat er energie mee opgewekt kon worden en werden de eerste onderzoeken naar kernenergie gestart. In London werd in 1954 de eerste commerciële elektriciteit geproduceerd.
In de jaren 60 kwamen er steeds meer kernreactoren omdat men het gebruik ervan en het doel ermee wouden verbreden. Algauw werd de wereld bewust wat een kerncentrale allemaal kon betekenen. Nadat in 1979 een ongeluk met een kernreactor in Pennsylvania, wat overigens geen levens heeft gekost, werd de bouw van kernreactors stopgezet in Amerika en staan er ook geen nieuwe kerncentrales meer op de planning om gebouwd te worden. In 1986 deed zich de ongeluk in Tsjernobyl voort. De gehele wereld economie kreeg een behoorlijke schade en vele mensen waren voor hun leven getekend. De effecten van Tsjernobyl zijn tot op de dag van vandaag nog kenmerkend aanwezig. Grond is voor de komende duizenden jaren nog beschadigd en de omgeving rondom Tsjernobyl is nog niet toegankelijk voor de gewone burgers. In Japan, Frankrijk, China en India zijn ze nog erg bezig met de toekomst van de kernreactoren. Ze proberen nieuwe producten te ontwikkelen en de kernreactoren zijn dan hier ook nog zeer actief.
Kernenergie
Uranium kan elektriciteit opwekken, dit wordt kernenergie genoemd. Hierbij komt ongeveer 100 keer minder CO2 uitstoot vrij dan bij energieopwekking van fossiele brandstoffen. Hoewel de meningen sterk uiteen lopen over de kernenergie, of het nou echt duurzamers is en beter voor het milieu, blijven ze gewoon bezig met kernenergie maken. Tegenstanders vinden dit niet veilig genoeg in verband met de radioactieve straling en afval dat er bij het produceren komt kijken. Zonder kernreactoren kunnen we nog niet maar mogelijk bied de toekomst een oplossing. Op de wereld zijn momenteel 441 kerncentrales met een vermogen van 376 gigawatt. Door uranium te splitsen leveren deze energie op die vele huizen kan voorzien van warmte. In Nederland staan er 2 kerncentrales. In Borssele en in Dodenwaard de laatste is inmiddels niet meer in gebruik maar bevat nog wel kernenergie.
Kernenergie in het kort
In de kerncentrale worden de atomen van het uranium gescheiden, tijdens het vrijkomen van het uranium wordt het water verhit tot stoom, deze stoom drijft de turbines aan de elektriciteit zouden opwekken. Helaas heeft dit alles wel een nadelig punt. De afval die er over blijft is radioactief en blijft honderduizenden jaren straling afgeven. Deze wordt opgeslagen maar de veiligheid van de afval kan niet altijd gegarandeerd worden. Radioactieve straling is schadelijk voor ons gezondheid, toch wordt in de medische wereld deze straling gebruikt om breuken op te sporen voor andere medische onderzoeken. De waardes van straling zijn dusdanig laag, dat zelfs een vlieg er tegen zou kunnen. Ook in onze huis- tuin- en keukenapparaten kunnen wij een straling meten van radioactiviteit. Deze is ook dusdanig minimaal, dat wij hier niks van merken. De hoeveelheden worden normaal aangegeven in Siervert of Rem. Een straling van 400 Rem is binnen enkele minuten dodelijk. Maar om dit daadwerkelijk in je lichaam te krijgen, dien je wel te huisvesten zonder bescherming in Tsjernobyl. Vele hoeveelheden straling lijdt meestal tot Leukemie bij kinderen en kanker bij volwassenen.
Rampen met kernreactoren. We kennen allemaal nog wel de ramp van Tsjernobyl, maar kennen we ook nog de ramp van Harrisburg? Op 28 maart 1979 verloor een van de twee reactoren op de Three Mile Island haar koelvloeistof. Dit veroorzaakte oververhitting en kwam er een gedeeltelijke meltdown van uranium. Hierbij werd de wereld wakker gemaakt en hadden ze last van radioactieve water en gas.In april 1986 barstte een van de reactoren van de kerncentrale van Tsjernobyl open door oververhitting. Door wind en weer wordt de deeltjes met radioactieve straling verspreid door geheel Europa. Er zijn vele gewonden en doden gevallen en na ruime 30 jaar zijn er nog steeds problemen met Tsjernobyl. De grond wil niet meer vruchtbaar worden het Tsjernobyl is tot op de dag van vandaag nog een spookstad. Ze willen een nieuwe omhulsel bouwen om de kernreactor in Tsjernobyl omdat de oude omhulsel langzaam op instorten staat. Ze zijn bang dat opnieuw radioactieve straling kan verspreiden.