Kerstdiner maken en kersttafel mooi aankleden

Kerstdiner

Met de kerstdagen bedenken we ons allemaal wat we gaan eten en met wie. Niet alleen het menu moet er gevarieerd en gezellig uitzien. Ook de tafel zelf moet helemaal in de kerstsfeer zijn. Wat zet je op tafel? En hoe kleed je je tafel zo aan dat het gezellig, mooi, sfeervol en ‘kerst-achtig’ is?

Wat eten we? 

Veel gezinnen en vrienden gaan met de kerstdagen gourmetten of steengrillen. Dit is praktisch en gemakkelijk te bereiden en op tafel te zetten. Zo kan ook iedere gast zelf kiezen wat hij of zij eet. Wat kun je serveren voor op de gourmet of grill?

  • Kipfilet in blokjes gesneden van ca. 5 cm. Kruid deze met kipkruiden of alleen zout en peper. Of marineer ze in een beetje ketjap en gembersiroop. Zo worden ze lekker zoet.
  • Hamlampjes in stukjes van dezelfde grootte. Gekruid met peper en zout of welke kruiden je ook maar lekker vindt.
  • Miniburgertjes: Ongekruid gehakt vermengen met een zakje hamburger kruiden. Maak hier kleine balletjes van en sla ze plat.
  • Speklapjes in stukjes gesneden. Kruiden naar eigen smaak of voor gemarineerde speklappen.
  • Mini-saté’s maken: Dit kan van zowel van ham als kip. Snijd het vlees in kleine blokjes en marineer in kant en klare satémarinade. Rijg ze aan kleine spiesjes. Bij voorkeur een beetje platte stukjes in verband met het garen op de grill of gourmet.
  • Vis. Tilapiafilet of pangafilet volstaat uitstekend op de grill. Deze vis is plat en heerlijk te kruiden. Een beetje citroensap, zout en peper. En grillen maar.
  • Champignons: Snijd ze in plakjes en marineer deze eerst even in wat olie, ketjap, zout en peper. De smaakt trekt in de paddenstoelen en zorgt ervoor dat ze niet uitdrogen op de grill of gourmet.
  • Paprika: Gewoon in stukjes snijden. Verder behoeft deze groente geen smaakversterkers.
  • Ui. In kleine ringetjes snijden.
  • Courgette of aubergine. Snijd deze in plakjes. Even marineren in wat olie, zout en peper.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om andere soorten vlees, zoals wild, struisvogel et c. op de gourmet of grill te doen. Smaken verschillen! Salades en plakjes stokbrood zijn heerlijk voor erbij.

Rijsttafel

Dan is er uiteraard ook nog de keuze om een fijne rijsttafel te maken. Gebruik warmhoudplaatjes om schalen en dienbladen erop te zetten en het eten warm te houden. Er zijn verschillende dingen om op te dienen. Het hoofdproduct van een rijsttafel is bami, nasi en/of mihoen. Maak hierbij babi pangang, saté, foe yong hai, miniloempia’s, gebakken banaan en doe er kroepoek bij. Voor loempia’s zijn er verschillende recepten te vinden. Het hoofdingrediënt is het vel waar je de groenten en evt. vlees in kunt rollen. Gebakken banaan kun je ook gemakkelijk maken van gewone banaan. Snijd dit in plakken en doop in een dik papje van bloem en melk. Daarna heel snel frituren. Eventueel kun je voordat je deze hoofdgerechten op tafel zet eerst een soepje vooraf doen. En als nagerecht wat ijs. 

En verder nog

Verder zijn er uiteraard enorm veel menu’s te bedenken. Italiaans, Indisch, Spaans, Grieks et cetera. Kleine porties zorgen ervoor dat je lekker lang kunt tafelen.

Aankleding van de kersttafel

Een leuk idee is om om het bestek een mooi rood lint te doen. Rood lint staat bijna symbool voor Kerst. Eventueel met glitters erin verwerkt. Dit schijnt mooi af met kaarsen op tafel. Maak menu’s voor bij elk bord. Dit kun je heel makkelijk doen van een wit vel A4-papier. Vouw deze in de breedte dubbel, zodat je het idee krijgt van een echt menu. Op de voorkant schrijf je in goud of zilver kerstmenu en plakt of tekent er dingen omheen dat met kerst te maken heeft. Zoals sterren en kerstboompjes. Aan de binnenkant schrijf je aan de linkerkant met goud of zilver het voorgerecht, rechts het hoofdgerecht en aan de achterkant het nagerecht. Mits je gaat voor een 3 gangen diner uiteraard. Schrijf dit in mooie sierlijke letters. En eventueel ook hier en daar wat sterretjes o.i.d. Een kerstkleed op tafel staat sierlijk en is handig, omdat je deze weer uit kunt wassen of gewoon schoon kunt vegen. Dit voorkomt hardnekkige vlekken op je mooie eettafel. Kaarsen mogen niet ontbreken op een Kersttafel. Je kunt ze in kandelaren zetten die je ergens hebt gekocht. Maar je kunt deze kandelaren ook zelf Kerstachtig maken. Wikkel er een mooi lint omheen. Of maak vormen van kerstbomen van karton en plak deze aan elkaar met de kandelaar ertussen. Zorg er uiteraard wel voor dat het bovenste gedeelte van de kandelaar vrij moet zijn om brandgevaar te voorkomen. Je kunt ook waxinelichtjes gebruiken. Beplak oude potten van groente met mooi papier of kerst vormpjes. Of beschilder ze naar eigen smaak. Ook grappig is om op elk bord een kerstfiguurtje te zetten. Maak of koop kleine sneeuwpopjes, kerstmannetjes, kerstboompjes, wat je maar wilt. Zet ze op de borden van de gasten. Servetten horen er uiteraard ook helemaal bij. Je kunt ze kopen in stemmig rood of groen en er zelf met glitterlijm een leuk randje omheen maken. Als je er echt werk van wilt maken kun je zelf servetten maken van stof en er iets met Kerst op borduren. 

Zet tussen de borden wat kaarsjes en er is geen lichtje meer nodig. Enkel de lichtjes van de Kerstboom natuurlijk! Zo heb je je sierlijke en sfeervolle Kersttafel.

Prettige feestdagen toegewenst!

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Bescherm je matras optimaal

Volgende artikel lezen

Unieke tuintips door het jaar heen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen