Kunstgeschiedenis

Kunstgeschiedenis

Kunst, wat verstaan wij onder kunst? Iedereen heeft zo zijn eigen mening.In vogelvlucht door de geschiedenis van kunst.

Kunstgeschiedenis door de jaren heen

Grieken 800 – 30 voor Chr.

Het begon allemaal bij de Grieken 800 – 30 voor Chr.
Wij hebben heel veel dingen te danken aan de Grieken. Zonder hen zouden onze gebouwen er heel anders uit hebben gezien. De Grieken hebben onze democratie en wiskunde bijv. beïnvloed. De Olympische Spelen zouder er zonder hen niet geweest zijn.

Romeinen 200 voor Chr. – 400 na Chr

Dan heb we de Romeinen 200 voor Chr. – 400 na Chr.
Net als de Grieken hebben ze veel voor ons land betekend. We hebben onze letters en onze rechtspraak aan hen te danken. Allerlei uitvindingen van de Romeinen worden nu nog steeds gebruikt, denk maar eens aan de aqauducten, viaducten en de stadions.

Romaanse kunst 1000 – 1200

Na de Romeinen kwam de Romaanse kunst 1000 – 1200.
Zwierige letter met allerlei krullen vallen meteen op. Je ziet ze in stripboeken, op cd-hoezen en affiches. Natuurlijk is het versieren van letters niet nieuw. De monniken hebben dat eeuuwen geleden in de Romaanse tijd ook al gedaan. Ze schrijven complete Bijbels met de hand. Vooral de hoofdletters worden prachtig versierd.

De Gotiek 1150 – 1350

Je kent het vast wel, al die glas-in-lood raamhangers. Als je ze voor het raam ophangt, zie je de mooiste kleuren. De kunstenaars van de Gotiek zijn de uitvinders van de glas-in-loodtechniek.

De Renaissance 1400 – 1530

Daarna de Renaissance 1400 – 1530.
Je ziet soms wel eens van die tekeningen, die heel diep lijken, of bijvoorbeeld die tot heel ver weg uitlopen. Dat komt doordat alle lijnen in één punt uitkomen. Met een mooi woord, word dat perspectief genoemd. Tijdens de Renaissance wordt de perspectief voor het eerst ontdekt.

Barok 1600 – 1725

Sommige dingen zijn zo druk versierd dat je er draaierig van wordt. Denk maar eens aan de pretparken, draaiorgels, speelautomaten, kermis- en circusattracties. De muziek en de versieringen schreeuwen als het ware om aandacht. Aandacht trekken en indruk maken is ook de bedoeling van de kunst uit Barok. Vooral de kerken en paleizen worden bedolven onder uitbundige versieringen.

(Neo)Classicisme 1780 – 1840

De laatste, (Neo)Classicisme 1780 – 1840.
Zuilen kom je overal tegen. Vaak staan ze bij de ingang van oude gebouwen. Soms zie je ze ook in nieuwe gebouwen. Deze zullen zijn afgekeken van de oude Griekse tempels.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Afvallen, maar ik boek geen resultaat

Volgende artikel lezen

Zelf sieraden maken

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen