Kurkuma is een specerij dat in onze streken niet zo goed gekend is, maar niet weg te denken in de Oosterse keuken. Als vast bestanddeel geeft het kleur en extra smaak aan curry gerechten. Toch is kurkuma meer dan alleen een keuken specerij. Wil je meer weten over deze prachtige stof, lees dan vlug even verder.
Kurkuma als een keuken specerij
Kurkuma wordt ook wel de geelwortel genoemd. Het poeder wordt gemaakt van de wortel van de plant Curcuma longa. Het kruidige poeder heeft een mild bittere smaak en geeft een gele kleur aan de gerechten waar het aan toegevoegd wordt. Het wordt aan curry poeder toegevoegd en kan ook gebruikt worden bij het koken van rijst waardoor deze mooi geel van kleur wordt.
Kurkuma een specerij als reagens voor basische vloeistoffen
In de chemie is het soms nodig om zuren van basen te kunnen onderscheiden. Hiervoor heeft men een specifiek reagens nodig. Een papier dat eerst in een oplossing van kurkuma gelegd wordt en nadien gedroogd, kan hiervoor gebruikt worden. Bij een PH van 8-9 gaat het product reageren en een bruinrode kleur krijgen. Dit betekent dat de vloeistof alkalisch was.
Kurkuma een specerij met geneeskundige krachten
Van in de oudheid gebruikte men in India het specerij kurkuma voor de behandeling van wonden en infecties. Deze krachten van dit specerij werden officieel bevestigd na een onderzoek in de Verenigde staten. Het kruid blijkt ook gebruikt te worden voor de behandeling van allerlei ziekten zoals trombose, aderverkalking en hersenaandoeningen zoals ziekte van Parkinson en Alzheimer. Het gaat de afzetting van amyloïde eiwitten in de hersenen tegengaan en deze beschermen. Sinds kort weet men dat kurkuma ook de werking van medicijnen kan beïnvloeden. Zo is men recent tot de conclusie gekomen dat kankercellen veel beter reageren op kankermedicijnen wanneer er kurkuma via de voeding wordt ingenomen. Een nog opmerkelijker onderzoek bij dieren bewees dat kurkuma in staat was zware metalen in het lichaam te binden en op die manier voorkomen worden dat deze de hersenen gaan beschadigen. Bij mensen met maagzweren was 3 gram per dag voldoende om deze na 12 weken te genezen.
Kurkuma een specerij met antikanker werking
Sinds kort weet men dat het specerij kurkuma ook de werking van medicijnen kan beïnvloeden. Zo is men recent tot de conclusie gekomen dat kankercellen veel beter reageren op kankermedicijnen wanneer er kurkuma specerijen via de voeding wordt ingenomen. Het meest opvallend is dat in India bepaalde kankers die in onze westerse wereld veelvuldig voorkomen, in India vrij zeldzaam zijn. Het gaat hier om kanker van de dikke darm, borstkanker, prostaatkanker en longkanker. Wat doet kurkuma eigenlijk met de kankercellen. Kurkuma gaat het groeien van kankercellen voorkomen, gemuteerde kankercellen vernietigen, werkt als een ontstekingsremmer en gaat de werking van de lever verbeteren. Het gaat als het ware het ontstaan van kankers een halt toeroepen.
Kurkuma een specerij gebruikt als cholesterolverlager
Kurkuma gaat de werking van de lever verbeteren. In dierenproeven heeft men vastgesteld dat kurkuma in lage dosissen de cholesterol met maar liefst 50 % ging verlagen.
Kurkuma een specerij voor sporters
Ook voor sporters kan kurkuma een grote dienst bewijzen. Sporters die krachttrainingen doen gaan veel minder spierschade oplopen wanneer ze regelmatig kurkuma gebruiken. Ze zouden na de training ook veel minder spierpijnen hebben.
Kurkuma een specerij met ook negatieve kantjes
Na alle positieve punten te hebben opgesomd moet ik ook even de tegen indicaties toelichten. Elk positief product heeft ook negatieve kantjes. Mensen die bloedverdunners nemen moeten opletten met kurkuma omdat het de bloedingneiging kan verhogen. Dit geld ook voor mensen die last hebben van nierstenen, galblaasstenen en zwangere vrouwen.