Een portie extra licht graag! Lichttherapie is een therapie-vorm die voor verschillende aandoeningen wordt gebruikt, waaronder de zogeheten winterdip/depressie. Wellicht hebt u wel eens van de term lichttherapie gehoord, maar wat is lichttherapie nu eigenlijk en wat kan een dergelijke therapie voor iemand met een winterdepressie betekenen?
Winterdepressie wat is het?
Om maar even met de deur in huis te vallen; zonder licht word de mens gek. Net als dat het menselijk lichaam zuurstof nodig heeft om te functioneren, heeft de mens ook licht nodig. Tijdens de zomerse dagen is er aan licht vaak geen gebrek, maar zodra de dagen “korter” worden en het eerder donker is, zijn er veel Nederlanders die last krijgen van een winterdip(je) of heuse, zware, winterdepressie. Met veel bedoelen we; ruim 1,5 miljoen Nederlanders. Een winterdepressie zorgt voor neerslachtigheid, moeheid, lusteloosheid en veel mensen met een winterdepressie hebben ook lasten van negativiteit. Heb je meer dan 2 weken last van de bovenstaande symptomen, dan is het raadzaam eens een arts te raadplegen, omdat er dan wellicht sprake is van een forse winterdip of depressie. Een winterdepressie kan lastig zijn en vooral veel invloed hebben op het dagelijks functioneren. Al enkele jaren worden vele mensen met een dergelijke depressie behandeld door middel van zogeheten lichttherapie.
Lichttherapie, bij wie word het toegepast?
Lichttherapie word door psychiaters en psychologen vaak toegepast op mensen die last hebben van danwel chronische depressiviteit alsmede voor mensen die met winter depressiviteit worstelen. De laatste jaren is er op lichttherapie gebied veel onderzoek gedaan en inmiddels is bewezen dat deze soort van therapie (eventueel in combinatie met medicatie) effectief kan zijn bij behandeling van (winter)depressies. Tijdens de donkere dagen krijgen mensen minder Vitamine D binnen en hierdoor kunnen ze last krijgen van een winterdepressie. De lichttherapie vult dat tekort aan Vitamine D weer grotendeels aan, waardoor depressie-symptonen verminderen of soms zelfs verdwijnen.
Hoe werkt lichttherapie?
Als men lichttherapie volgt, is het de bedoeling dat men voor een lichtbak gaat zitten die wit licht afgeeft. Het licht dat deze lichtbak afgeeft, is vergelijkbaar met het licht dat ontstaat ongeveer 45 minuten na zonsopgang. Je dient 45 minuten voor de lichtbak te blijven zitten en iedere minuut even enkele seconden recht in de lichtbak te kijken. Hierdoor kunnen de ogen het licht goed opnemen en bereikt het licht de hersenen. Dit licht vult zoals reeds genoemd de Vitamine D aanmaak aan, maar zorgt ook dat de lichaamseigen stof Serotonine, aangevuld word. Mensen met (winter)depressies hebben vaak een tekort aan beide stoffen in hun lichaam. Een lichttherapie-behandeling moet vaak dagelijks herhaalt worden, in de ochtend en voor een periode van ongeveer 1 week. Natuurlijk is de behandelduur ook afhankelijk van de omvang van de depressie.
Waar kan ik lichttherapie volgen?
Er zijn diverse plaatsen in Nederland waar men terecht kan voor het volgen van lichttherapie. Er zijn speciale lichttherapie-poliklinieken, maar ook kan men zelf (dan wel onder begeleiding) speciale lichttherapie lampen aanschaffen en zo thuis aan een dagelijkse dosis extra licht komen. Via Internet of via een eigen huisarts kan men eenvoudig aan adressen komen waar lichttherapie gevolgd kan worden. Let wel op, niet iedere zorgverzekeraar vergoed een dergelijke therapie. Sommige zorgverzekeraars bieden wel speciale depressiezorg. Lichttherapie is eigenlijk voor vrijwel iedereen te volgen en kan klachten verminderend werken.