Lieveheersbeestjes plaag

lieveheersbeestjes plaag

Wie kent ze niet, die schattige rood met zwarte kevertjes met stippen op hun rug. Vroeger telden wij altijd het aantal stippen om te zien hoe oud ze waren. Leuke, lieve beestjes, die eigenlijk niet zozeer geassocieerd worden met ongedierte of met een plaag. Toch kan een lieveheersbeestjes plaag in huis vervelend zijn.

Vele soorten

Hoewel voor velen een lieveheersbeestje een lieveheersbeestje is, komen er alleen al in nederland veel soorten voor. Van de onbestippelde tot het achttienstippelige en van het bruine tot het citroenlieveheersbeestje, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar het is de laatste tijd vooral een aziatische variant die in de belangstelling staat.

Harmonia Axiridis

De laatste jaren komen vooral in Zuid-limburg meldingen over grote aantallen lieveheersbeestjes, die in huizen voorkomen. Hoewel ze geen overlast lijken te veroorzaken wordt het soms toch als een plaag ervaren vanwege de grote aantallen. Het gaat hier vooral om het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje (harmonia axiridis). Waar komt dit verschijnsel vandaan?

Biologische bestrijders

In 1995 zijn deze beestjes op grote schaal geintroduceerd in europa en noord-amerika, als biologische bestrijders van bladluizen en coccids. Sindsdien hebben zij zich snel verspreid. Ze hebben de gewoonte om te overwinteren in groepen, vaak in huizen of gebouwen. In het najaar gaan ze op zoek naar een geschikte plaats en komen dan via naden, kieren, openstaande ramen of ventilatiesystemen in huis. ’s Winters doen ze zo goed als niets en pas eind februari/maart worden ze weer actief.

Maatregelen

Wanneer je niet met chemische bestrijdingsmiddelen aan de gang wilt, is er in feite niet heel veel tegen te doen. Het beste is proberen te voorkomen, dat ze het huis binnenkomen door alle kieren goed dicht te maken. Eenmaal in huis kun je proberen om ze buiten de deur te zetten. Al dan niet met behulp van de stofzuiger.
Voorspeld wordt dat de verspreiding binnen europa nog verder zal voortzetten.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 3 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Genezende planten

Volgende artikel lezen

Bijzondere beesten: van Puggle tot Kanaänhonden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen