Lievevrouwebedstro (Galium odoratum)

Lievevrouwebedstro (Galium odoratum)

De naam Lievevrouwe verwijst naar Maria. Het plantje bloeit uitbundig in de maand mei en dat is de maand die aan Maria gewijd is. Lievevrouwebedstro vermeerdert zich tamelijk snel, en is niet alleen leuk om te zien in de tuin, met haar witte ster-achtige bloemetjes, maar is ook onkruidwerend. De naam bedstro verwijst naar het oude gebruik om de gedroogde bloemetjes in de wieg of in bed te strooien. De Latijnse naam Galium odoratum verwijst naar het geurige karakter van het kruid, odor betekent geur. 

Cumarine

Het is echter pas als de bloemetjes verwelken in de tuin, of als het kruid gedroogd is dat de geur vrijkomt, veroorzaakt door de aanwezige cumarine. Cumarine (kaneelzuur) is een bloedverdunnende stof en dat betekent dat als je het kruid medicinaal gebruikt, je het kalm aan moet doen met de doses, en het niet te lang achter elkaar moet gebruiken. Verder bevat lievevrouwebedstro vitamine C, looi- en bitterstoffen. Meng gedroogd Lievevrouwbedstro met andere theekruiden om een heel geurige en kalmerende thee te verkrijgen. In kruidenwinkels wordt het verkocht als Herba Matrisilvae, wat duidt op een bloedzuiverende thee.  

Geneeskracht van Lievevrouwebedstro

Het kruid verwijdt de bloedvaten, waardoor het geschikt is bij trombose en spataderen. Het is ontstekingsremmend en krampstillend. Medicinaal wordt het ook wel gebruikt bij slapeloosheid, nervositeit, migraine, hartkloppingen en hoofdpijn, terwijl een te hoge dosis ervan juist hoofdpijn, maar ook misselijkheid kan veroorzaken. In de geneeskunde en zeker in de homeopathie is het wel vaker zo, dat wat gif is in de ene dosis, medicijn is in de andere, en omgekeerd. 

Tegen donkere krachten en tegen motten

In de middeleeuwen werd lievevrouwebedstro ook gebruikt om boze geesten te weren, een woning van de pest te vrijwaren, ziekte af te voeren of een zwangerschap goed te laten verlopen. Een bundeltje bloemetjes werden dan opgehangen aan de Oostkant van de woning of boven een bed. Op 15 augustus, zo gaat de overlevering, hebben de bundeltjes de sterkste kracht. Het gedroogde kruid werd ook als rookplant gebruikt om kwade geesten te weren of gedroogd in een zakje omgehangen. En in de kledingkast verdrijft het motten. 

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 4.5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Hoe vind ik een betrouwbare paragnost?

Volgende artikel lezen

Perzikkruid, onkruid?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen