Met verjaardagen en dergelijke is het altijd maar weer de vraag: wat serveren we de gasten? Blokjes kaas en stukjes worst zijn de hapjes die we eigenlijk tegenwoordig te gewoontjes vinden. Dus we willen iets anders dan anders. Niet te moeilijk of teveel werk. Maar wel dat de gasten kunnen zien en proeven dat er wel degelijk moeite voor is gedaan.
Koude hapjes voor feestjes
Uiteraard is het wel toegestaan om blokjes kaas te serveren. Maar doe dit eens op een andere manier. Snijd een plak kaas af van ongeveer 1 centimeter dik. Neem een stevig koekvormpje en prik vormpjes uit de kaas. Prik deze kaasvormpjes op cocktailprikkers. Het zelfde kun je eventueel doen met leverworst of rookworst. Als je handig bent met zaag, bijtel en boor is het leuk om van een stuk balk een houder te maken voor de prikkers. Zaag een stuk balk af van circa 10 centimeter. Zaag of schaaf de bovenkant een beetje rond en schuur het op. Boor nu kleine gaatjes in de balk waar de prikkers in kunnen. Schilder de balk op als je het een leuke kleur wilt geven. Wil je de kleur zo houden? Dan is alleen even opplakken voldoende.
Gevulde wraps zijn ook heerlijk en makkelijk te bereiden. Je kunt de wraps kant en klaar kopen en je hoeft ze alleen heel eventjes op te warmen in een droge koekenpan. Je kunt ze beleggen met heel veel ingrediënten om ze vervolgens op te rollen en in stukjes te snijden. Daarna even vastzetten met een feestelijke cocktailprikker en klaar is Klara! Enkele voorbeelden om een wrap te beleggen:
- Met kipfilet. Nodig: plakjes kipfilet. Bosuitjes. Honing. Gele paprika. Snijd de bosuitjes en paprika in dunne reepjes. Warm de wrap eventjes op in een droge koekenpan. Leg op een bord of snijplank en besmeer met wat honing. Leg daarop 2 plakjes kipfilet en een aantal reepjes bosui en paprika. Even oprollen, in stukjes snijden en vastzetten met een prikker.
- Met zalm. Hiervoor zijn heel veel recepten te bedenken maar de bekendste is met roomkaas of kruidenkaas. Je kunt er heerlijke verse producten aan toevoegen zoals sla of komkommer.
- Met groente. Uiteraard kun je ook vegetarische wraps maken. Je kunt de wraps eerst besmeren met kruidenkaas en vervolgens beleggen met bijvoorbeeld reepjes komkommer, sla, tomaat, reepjes wortel et cetera.
Stukjes sandwich doen het ook altijd goed. Je kunt het zo lekker maken als je wilt en in veel verschillende vormen en maten. Ideaal als borrelhapje! Een lekker recept hiervoor is met bacon en kalkoenfilet. Nodig: plakjes kipfilet, plakjes bacon, wit brood en bruin brood, honing-mosterd saus uit een potje, sla en komkommer. Bak de plakjes bacon knapperig in een koekenpan, snijd de sla in reepjes en schaaf met de kaasschaaf dunne plakjes komkommer. Besmeer een plak wit brood met de honing-mosterd saus en leg er een plakje kipfilet bovenop. Leg hierop wat blaadjes sla en wat gebakken bacon. Besmeer nu een plakje bruin brood met honing-mosterd saus aan beide kanten en leg op het zojuist belegde broodje. Volg hetzelfde ritueel en voeg hier nu een paar plakjes komkommer aan toe. Besmeer een wit broodje met honing-mosterd saus en leg met de besmeerde kant op alles wat zojuist is belegd. Even in kleine stukjes snijden en een cocktailprikkertje erin.
Toastjes met heerlijke salades ontbreken ook vaak niet op tafel tijdens verjaardagen en partijtjes. De lekkerste salades zijn verkrijgbaar bij supermarkten maar je kunt ze uiteraard ook zelf maken. Prik met een vormpje eens leuke figuurtjes uit een plakje brood en rooster deze. Zo krijg je eigengemaakte toastjes in leuke vormen die vaak bij winkels niet te koop zijn!
Groenten met een fijne dip. Snijd dikke repen van wortels, komkommers en selderij en serveer ze op een platte schaal of zet ze in een vaasvormig voorwerp. Serveer daarbij verschillende bakjes met dipsauzen.
Warme hapjes voor feestjes
Eigenlijk is het meest gemakkelijke te bereiden gehaktballetjes. Deze kun je kruiden naar eigen smaak maar ook andere ingrediënten toevoegen zoals bacon of geraspte kaas. Kruid het gehakt naar eigen smaak met zout en peper. Voeg een klein beetje ketjap toe. Scheur of snijd de bacon in heel kleine stukjes en meng goed door het gehakt. Voeg nu de geraspte kaas toe en kneed goed. Voor de stevigheid kun je eventueel nog wat broodkruim toevoegen. Laat het geheel eventjes rusten in de koelkast en draai er daarna kleine balletjes van. Bak ze tot ze mooi bruin zijn en serveer ze in een schaal of kom met prikkertjes erin of ernaast in een bakje. Heerlijk met satésaus! Je kunt de balletjes al ver van te voren maken want opwarmen is zo gedaan in de magnetron.
Stukjes zoete kipfilet zijn bij mij altijd het eerste op. Het is heel gemakkelijk te bereiden maar oh zo lekker! Snijd circa 500 gram kipfilet in kleine blokjes. Maak een marinade van 4 eetlepels gembersiroop, 2 eetlepels ketjap en wat zout en peper naar smaak. Laat de blokjes kipfilet een uurtje of 2 marineren en bak ze daarna in wat olie in de koekenpan. Deze fijne hapjes behoeven verder geen saus.
Mini pizza’s. Deze kun je uiteraard kopen in de supermarkt maar ook zelf heel gemakkelijk maken. Dit kun je doen door een pizzabodem te maken of een pitabroodje te halveren waarna je alles belegt. Maar je kunt ook vormpjes steken uit wit of bruin brood. Beleg met tomatensaus en verdere ingrediënten naar keuze en bak ze in de oven of snacktoaster. Je kunt alles van te voren bereiden en op het gewenste moment even bakken.
Gebakken banaan is ook heerlijk als borrelhapje. Je kunt deze overigens zowel warm als koud serveren. Snijd dikke plakken van een gewone banaan en maak een dik papje van bloem en melk. Vul een pan met voldoende slaolie en laat dit goed heet worden. Haal de plakken banaan één voor één door het papje met een satéprikker en laat het voorzichtig in de gloeiendhete olie zakken. Frituur dit heel snel totdat het jasje een goudbruine kleur heeft. Het handigst om dit te doen is om alvast wat plakken banaan in het papje te dompelen en één voor één te bakken omdat het echt razendsnel gaat. Ook dit kun je van te voren bakken want de magnetron is gewillig. Doe er voor het serveren even wat poedersuiker overheen.
Met bladerdeeg kun je eindeloos variëren. Je kunt er een knakworstje in doen. Of ham en kaas. Of alleen kaas. Maar ook appels of peren. Zelfgemaakte kaasstengels zijn ook leuk om te maken en smaken fijner dan die uit de supermarkt. Snijd de ontdooide plakjes bladerdeeg in dunne repen. Besmeer eerst de bovenkant met een geklutst eitje en strooi er een snufje zout op. Bestrooi daarna met geraspte kaas en druk het even aan. Daarna doe je precies hetzelfde met de andere kant. Leg de repen nu op de bakplaat van de oven en draai ze een beetje zodat je een spiraalvorm krijgt.