Mei maand in de tuin

Mei maand in de tuin

In mei is het tijd om je tuin en terras klaar te maken voor een mooie zomer. Deze mei maand ga ik het hebben over de klussen die moeten gedaan worden om maximaal van je tuin te genieten. Ben je geïnteresseerd, lees dan gewoon verder.

De grote tuin schoonmaak in mei

Terras schoonmaak in mei

In mei is het de hoogste tijd om je terras eens een goede schoonmaakbeurt te geven. Een mooi terras is immers het pronkstuk van de tuin. Borstel even al het zand, de takjes en blaadjes die erop gewaaid zijn weg en kieper deze in de compostbak. Neem een mesje of krabbertje en haal het onkruid dat in de tegel kieren groeit grondig weg. Behandel deze nadien met een totale onkruidbestrijder, zodat je de rest van de zomer een proper terras hebt waar niets meer tussen de tegels groeit. Hiervoor is één enkele zonnige mei dag voldoende om de klus klaar te krijgen. Haal loszittende tegels even weg, maak de ruimte eronder vrij en kleef ze met een laagje cement weer op zijn plaats. Zorg hierbij dat de tegel gelijk ligt met de andere en dat deze waterpas ligt. Dan is het tijd om je tuin meubels van onder het stof te halen en een goede poetsbeurt te geven. Vanaf mei kun je regelmatig genieten van je maaltijden op het terras.

Gazon schoonmaak in mei

In de meeste tuinen maakt het gazon een groot deel uit. Het gazon kan in mei nog gevertikuteerd worden mits het nadien regent of besproeid wordt met water. Paardenbloemen haal je best weg samen met de volledige wortel. Wanneer je een paardenbloem afsnijdt, gaat de penwortel zijvertakkingen maken waardoor op korte tijd je hele gazon vol paardenbloemen staat. Behandel het gazon tegen mos en onkruid waarna je het goed kan bemesten. Tegenwoordig heb je producten die deze behandelingen combineren. Je hoeft dan slechts één product gebruiken. Wanneer het gazon gemaaid moet worden moet je er rekening mee houden dat je het gras minimum 2,5 cm lang laat. Het maaien gebeurt best om de 4 tot 5 dagen, zo zal het gras breder uitgroeien. 

Buxus schoonmaak in mei

Met de Buxus schoonmaak bedoel ik de verzorging, de bemesting en het snoeien. Buxus snoei je best in de maanden waarin geen “r” in voorkomt. Snoei je later of vroeger, dan kunnen de topjes bevriezen. De snoei gebeurt ook best op een bewolkte of regenachtige dag, zodat het verse groen niet kan verbranden. Na het snoeien is het de beurt aan de bemesting. Hiervoor verkoopt men aangepaste meststoffen.  Een tuin met mooie Buxus partijen heeft iets extra. Buxus kan in de tuin gebruikt worden om deze te verfraaien, zeker als er mooie figuren mee gecreëerd worden.

Borders schoonmaak in mei 

Borders rond het huis moeten net zoals de rest van de tuin schoongemaakt worden. Al het onkruid dat tussen de planten groeit, moet men zorgvuldig wieden. Op die manier voorkom je dat het onkruid de vaste planten gaan verdringen en de tuin een verwaarloosd uitzicht krijgt. Hoge bloemen zoals flox en campanula moeten in mei tot 1/3 terug gesnoeid worden, opdat deze meer en beter vertakt gaan bloeien. Planten die de neiging hebben om open te vallen schep je met een spade even los. Hierdoor krijgen deze even een groeistop waardoor deze terug dichter gaat groeien. Stokrozen geef je best in mei al een stok als steun om afhangen te vermijden.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Stokroos; mysterieuze, veelzijdige bloem

Volgende artikel lezen

Rozen hebben verzorging nodig

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen