Muay Boran

Muay Boran en Thaiboksen
ComputerComputer

Muay Boran is een eeuwenoude vorm van boksen die komt uit het oude Siam. Het hedendaagse Thailand. Het werd vooral aan de militairen aangeleerd om wanneer ze tijdens de oorlog hun wapens kwijt raakten. Zich te kunnen verdedigen met hun lichaam. Het is vooral gebaseerd op elleboogtechnieken en technieken met de knieën. Maar ook wordt er gebruik gemaakt van een aantal traptechnieken en vuistslagen.

Muay Boran Thailand

Momenteel wordt er in Thailand volop aan Thaiboksen gedaan. Vroeger was het immers anders. Vroeger moesten militairen uit Siam, het vroegere Thailand. Een bepaalde techniek van vechten aanleren. Een techniek waarmee ze zich konden verdedigen wanneer ze hun wapens verloren.

Techniek van Muay Boran

De techniek van Muay Boran is dodelijk. Het wordt niet meer onderwezen en er is heel erg weinig over te vinden op het internet. De kennis die er over Muay Boran nog circuleert is bijna volledig mondeling overgedragen. Het lichaam beschikt over een aantal dodelijke wapens. Onder andere de knieën en de ellebogen. In het huidige Thaiboksen is het gebruik van knieën en ellebogen toegestaan. Toch zijn er nog altijd regels. In het Muay Boran bestaan er geen regels. Het principe van Muay Boran is simpel. De tegenstander zo snel mogelijk uitschakelen. Wat in het verleden, in tijden van oorlog, doden betekende.

De slagen van de ellebogen zijn vooral gericht naar het hoofd. En dan vooral een elleboogstoot op het achterhoofd of precies in het midden van het voorhoofd. Er kan ook een elleboogstoot gegeven worden naar de luchtpijp. Wat vroeger vaak resulteerde in de verstikking van de vijand. Gewone vuistslagen gericht op de luchtpijp zijn ook op Muay Boran gebasseerde dodelijke militaire technieken!

De knieën werden ook gebruikt als wapen. Dit werd vooral in de zijkant van de ribben gegeven. Ook kan men met een grijpbeweging naar de nek, het hoofd en zo ook het bovenlichaam, zodanig uit balans brengen dat een kniestoot naar het hoofd ook een fatale afloop had. Deze krijgskunst is nergens meer te leren. Juist omdat ze niet gericht is op verdedigen maar op doden.

Traptechniek van Muay Boran

Muay Boran heeft ook een aantal traptechnieken die niet te onderschatten zijn. De technieken van het Muay Thai, die voortgevloeid zijn uit het Boran zijn niks vergeleken met oudtijds Muay Boran.

Trappen

Er is een duidelijk onderscheid tussen hoge trappen en lage trappen. Lage trappen zijn gericht op de benen. En dan niet zoals in het Thaiboksen, op de bovenbeenspier. Eerder gericht op het ontwrichten van de knieën. Een zijdelingse trap op de knie kan iemand enorm veel schade berokkenen. Ook trappen gericht op de binnenzijde van de benen kunnen iemand serieus uit balans brengen. Wat het uiteindelijke doel is bij trappen op de benen. Wanneer de tegenstander uit balans raakt, begint hij zich meer te concentreren op de plaats waar het pijn doet. Een trap naar het hoofd is ook geen slecht idee, maar het probleem daarbij is de snelheid. Wanneer je een hoge trap wilt uitvoeren, moet je beseffen dat de tegenstander meer tijd heeft om te reageren. Dan is het gemakkelijker voor de verdediger om het aanvallende been vast te nemen. Zijn voet achter het been te zetten dat nog steeds op de grond steunt. En de aanvaller gewoon neer duwen. Wanneer de tegenstander op de grond ligt, is een trap op de buik al meer dan genoeg om hem tot opgeven te dwingen.

Stoten van Muay Boran

De stoten worden bij Thaiboksen vooral gericht naar de kaak en het oog. Efficiënter zijn de stoten onder de kin. De zijkant van de ribben, de lever en de maag. Een stoot in het midden van de rugwervel kan iemand tijdelijk verlammen doordat de zenuwpees tijdelijk vast zit. Natuurlijk mag dit niet met volle kracht gebeuren want op die manier kan iemand volledig verlamd blijven. Een techniek die ik ook heel goed vind om te stoten is bijvoorbeeld op iemand zijn biceps of triceps. Omdat een spier degelijk heel veel pijn kan doen wanneer er op de juiste manier tegen gestoot wordt. Natuurlijk dient dit enkel maar om zichzelf te verdedigen uit benarde situaties en is het gebruiken van geweld zonder enige aanleiding om zichzelf of anderen te beschermen verboden. En staan daar strenge straffen op.

Thaiboksen

De eeuwenoude sport uit het verre-oosten: Muay Thai, tegenwoordig ook wel thaiboksen genoemd is de bekendste sport van Thailand. Thaiboksen is een vechtsport waarbij je je tegenstander zowel mag schoppen en slaan.

De sport van de krijgers

Thaiboksen is een zeer ruige, maar tevens ook erg fascinerende sport. De sport wordt al generaties lang door verschillende culturen beoefent. Maar bij uitstek door de mensen uit Thailand, waar de sport oorspronkelijk vandaan komt. In Thailand worden er vaak grootse openluchttoernooien gehouden, waar tientallen vechters aan deelnemen, en waar de hele stad dan gratis naar kan kijken. Maar ook in Nederland en de rest van Europa wordt de sport steeds populairder: dit zie je aan de vele grote gala’s die ook hier sinds enkele jaren worden gehouden.

Het thaiboksen heeft een aantal regels: zo mag je bijvoorbeeld niet bijten, of krabben. Wel zijn vuiststoten, alle trappen en knietechnieken toegestaan, en in Thailand daarbijkomend zelfs elleboogtechnieken. Door het gebruik van deze gevaarlijke technieken, vallen er bij gevechten regelmatig gewonden, en zijn er in Thailand in het verleden ook wel eens doden bij gevallen.

De oude vorm van het thaiboksen heet Muay Boran: bij deze vorm waren de beoefenaars veel meer gespecialiseerd in de knie- en elleboogtechnieken, en werd deze vorm vooral door de oude thaise boeren toegepast, om de vijanden die hem lastigvielen, te verjagen of te vermoorden.

In Thailand bestaan er duizenden thaiboksscholen, waar volop wordt getraind. De training begint meestal al als de kinderen een jaar of 3 à 4 zijn, waarna de kinderen hun leven aan de sport kunnen wijden. Ook zijn er veel speciaal opgerichte toeristensportscholen, waarbij je als toerist makkelijk terecht kunt: hier spreekt men ook gewoon Engels, en wordt er over het algemeen wat minder fanatiek getraind. Dus voor de echte thaiboksliefhebbers is dit zeker aan te raden.

Hoe goed vind je dit artikel?

Klik op de sterren voor een beoordeling!

Gemiddelde 2.3 / 5. Aantal beoordelingen: 3

Nog geen beoordelingen. Wees de eerste!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Vorige artikel lezen

Referentiegroepen marketing

Volgende artikel lezen

Ruud van Nistelrooy

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire Artikelen